Вести

Одржана трибина „Љубљана – пут до зеленог града Европе“

Група за анализу и креирање јавних политика (ГАЈП) организовала је трибину  на Факултету политичких наука под називом „Љубљана – пут до зеленог града Европе“  на којој су говорили градоначелник Љубљане, господин Зоран Јанковић, и заменица градоначелника Тјаша Фицко. Модератор трибине био је Милош Станчић испред ГАЈП-а.

Пре трибине, господин Јанковић и госпођа Фицко разговарали су о могућностима сарадње и са предстаницима Факултета, на челу са деканом проф. др Драганом Р. Симићем, продеканом проф. др Дарком Надићем и проф. Снежаном Ђорђевић, стручњаком за јавну управу и локалну самоуправу.

Градоначелник Љубљане, господин Зоран Јанковић, говорио је о томе како је Љубљана дошла до титуле „зелене престонице Европе“ односно награде  „European Green Capital“ која се додељује градовима за изузетна достигнућа у заштити животне средине. „Ми смо ове године добили највише признањекоје један град може добити. Европска комисија нам је у свом извештају написала да нашу добру праксу морамо ширити у друге градове Европе“, изјавио је Јанковић. Он је казао да зна често рећи како је Љубљана најлепши град, а да то доказује чињеницама да је водећи град по чистоћи, због чега су такође добили награду, као и то да је  један од најсигурнијих градова – у првих 20 у Европи. Такође, истакао је да се у Љубљани сваке године одржава „Љубљана форум“ где се говори о развоју градова, напоменувши да су једне године добили награду и за најамбициозније пројекте. „Ми смо сви сада победили. Грађани нашег града сада имају исту физолофију и она је усмерена ка томе да желимо да ова планета живи“, оценио је Јанковић.

„Наш пројекат је почео 2010. године. Ми смо изузетно поносни што смо добили награду „European Green Capital 2016.“ за тако релативно брз период“, рекла је заменица градоначелника Тјаша Фицко. Она је указала на то да сада када су зелена престоница Европе, грађани им више верују да су нови појекти које редовно покрећемо оно што им је заиста потребно и што треба да спроведемо  у дело. „Када један човек има визију, то често није довољно. Ми имамо градоначелника који поред визије има и снагу да идеју пренесе у стварност и само уз таквог човека можете освојити овакву награду“, закључила је Фицко.

dscn5537 dscn5534 dscn5522 dscn5499 dscn5483 dscn5479 dscn5474 dscn5469 dscn5468