Вести

,

Потписан Протокол о сарадњи између Факултета политичких наука и Канцеларије за младе Града Београда

Извор: beograd.rs

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присусутвовао је данас у Старом двору потписивању протокола о сарадњи Канцеларије за младе Града Београда и Факултета политичких наука. Протокол су потписали заменик директора Канцеларије за младе Града Београда Немања Марковић и продекан за основне студије Факултета политичких наука Дарко Надић.

Градоначелник је рекао да је ово још један корак ка успостављању још боље сарадње студената и Града Београда.

– Претходних година су студенти имали могућност да обављају праксу у јединицама Градске управе, нашим општинама, комуналним предузећима, установама културе, а сада се надам да ће ова сарадња бити интензивнија. За време ангажовања у институцијама, студенти имају прилике да упознају како оне функционишу. Врло је важно да ту стекну прва радна искуства и радне навике. Верујем да ће сада још више младих људи, нарочито захваљујући овом споразуму, имати ту могућност, и да ће им се повећати шансе да дођу до посла. Студенти су нове младе снаге које ће новим ставовима и енергијом унапредити функционисање Града Београда – истакао је градоначелник Радојичић.

Како је навео, споразум се потписује у посебним околностима пандемије, у току које млади нису здравствено били најугроженији, али је са социолошког аспекта јасно колико је младим људима недостајало повезивање и дружење.

– Због тога је овај споразум важан. Ако обухватимо све те ризике и оптерећења, наћи ћемо модус како да млади људи реализују практично ангажовање, остваре контакте и стекну прва радна искуства у Градској управи. Као што Град Београд помаже младима да стекну прва практична искуства, важно је споменути и шири контекст политике Владе Републике Србије и пројекат за младе „Моја прва плата”. Влада Србије у овој и наредној години улаже две милијарде динара да 10.000 људи, млађих од 30 година, добију могућност да почну да раде. И данашњи споразум је део тог целокупног пројекта да што више младих остане у Србији, да раде и дају допринос даљем развоју земље. Посебно је значајно што се ради о Факултету политичких наука, јер нам је важно да имамо добро школоване младе људе који разумеју политику и доприносе томе да се политички живот и Србија развијају на добар начин, у правцу у коме се у овом тренутку и иде – нагласио је градоначелник.

Он је изразио наду да овај споразум неће бити само слово на папиру, већ да ће млади људи имати директну корист од тога.

Немања Марковић је захвалио градоначелнику на подршци и истакао да Град Београд годинама уназад подржава рад Канцеларије за младе.

– Факултет политичких наука и Канцеларија за младе дуго сарађују. Та сарадња је до сада била одлична, а данашњи споразум је унапређење свега тога. ФПН је један од најважнијих факултета друштвеног усмерења у целом региону. Споразум нам даје прилику да сарадњу унапредимо и да што већи број младих укључимо у тај процес. Нарочито у овом тренутку, када је цео свет погођен вирусом корона, покушавамо и успевамо да изнађемо модусе како да наставимо сарадњу и да младима пружимо оно што им је потребно у ванредним околностима – навео је Марковић.

Професор Дарко Надић је рекао да се потписивањем споразума на неки начин легализује оно што већ годинама постоји у пракси – да се Град Београд ослања на Факултет политичких наука и обрнуто, те да постоји узајамна веза, прожимање и разумевање, што је у интересу младих који уписују и завршавају факултет.

– Посебан значај овог споразума је тај што ће студенти Факултета политичких наука изаћи из дивног, успаваног света теорије и доћи у свет праксе, који је реалан живот. Потписивањем овог споразума млади људи са ФПН-а имају шансу да нађу посао у органима локалне управе, комуналним предузећима, што је важан подстрек да се схвати да овај факултет није само теоријска и образовна установа, већ установа која запошљава и брине о својим студентима – закључио је Надић

Related Posts