Вести

, ,

Пријавите се на ЦИНС-ову школу истраживачког новинарства до 10. марта!

Уколико живиш на територији Србије, студент си завршних година новинарства или си тек на почетку новинарске каријере, а имаш мотивацију да учиш и проширујеш своја знања у области истраживачког новинарства, пријави се на ЦИНС-ову школу! Школа је бесплатна, а након обуке најуспешнији полазници ће уз помоћ ментора, искусних новинара, имати прилику да раде на својим истраживачким чланцима. Две најбоље приче ће бити награђене.

Обуку организујемо уживо у Београду од 22. до 26. марта.

Током петодневног практичног тренинга изабрани полазници ће од редакције ЦИНС-а научити:

  • шта јесте, а шта није истраживачко новинарство,
  • како да пронађу изворе информација,
  • добре технике интервјуисања саговорника,
  • како да безбедно комуницирају,
  • које базе података могу да користе у раду и како,
  • како да траже информације од надлежних,
  • на који начин кроз интерактивне графике и видео формате да приближе читаоцима своје приче,
  • како да буду сигурни да су им текстови „отпорни на метке“ (провера чињеница).

Истраживачи из редакције ЦИНС-а много пута су награђивани за свој рад. Добили смо и „европског Пулицера”, односно European Press Prize за серију текстова о третману корупције у Србији и везама фудбала, политике и криминала, као и бројне друге награде и признања.

Од учесника се очекује да буду активни све време трајања обуке. Након обуке полазници ће са менторима из ЦИНС-а радити на причама до септембра, када ће приче које буду задовољавале ЦИНС-ове стандарде бити објављене на ЦИНС-овом сајту и/или у медијима у којима раде полазници. Полазници школе добиће сертификате о завршеној обуци, а најбоље приче ће бити награђене.

Шта нам треба од вас и како да се пријавите

Школа је доступна свим новинаркама и новинарима (а посебно подстичемо пријаве оних који су на почетку новинарске каријере), као и студенткињама и студентима са израженом мотивацијом за бављење истраживачким новинарством (приоритет имају студенти завршних година студија и они на мастер студијама). Услов је да пријављени новинари и новинарке раде или студирају на територији Србије, или извештавају о домаћим темама.

Да бисте се пријавили пошаљите нам CV и попуњен формулар на office@cins.rs до 10. марта до 23:59 (закаснеле пријаве неће бити узете у разматрање), а у “subject” мејла ставите: „Пријава за ЦИНС Школу, <ИМЕ> <ПРЕЗИМЕ>”. У формулару треба да одговорите на постављена питања, али и да објасните на који начин ће вам овај тренинг користити у раду или каријери, односно шта вас мотивише да се пријавите.

За сва питања и евентуалне нејасноће пишите на office@cins.rs (најкасније 8. марта како бисмо имали времена да одговоримо на сва питања).

Сви пријављени ће до 17. марта бити обавештени да ли су изабрани за полазнике школе.

ФОРМУЛАР

Related Posts