Вести

Важне информације за студенте прве године ОАС – одабир изборних предмета

Добро дошли на Универзитет у Београду – Факултет политичких наука

Драге бруцошкиње и драги бруцоши,

Предавања за студенте прве године студија почињу у четвртак, 1. октобра 2020. Више детаља у вези са извођењем наставе биће објављено уз распоред наставе на интернет страници факултета и на огласној табли Службе за наставу и студентска питања ФПН.

Шта пре тога треба да урадите?

  • региструјте се на е-студенту (електронском студентском сервису),
  • попуните електронски ШВ образац,
  • проверите у којој сте студентској групи,
  • пратите информације на интернет страници ФПН у вези са наставом (одабир предмета у оквиру изборних блокова биће омогућен 12. и 13. октобра, видети у наставку одељак Одабир изборних предмета).

Упис у школску 2020/21. годину

Како би се комплетирао упис у школску 2020/21. годину, потребно је попунити електронски ШВ-20 образац и одабрати изборне предмете. Електронском ШВ-20 обрасцу и формулару за одабир предмета приступа се електронским путем, преко сервиса е-студент (http://student.fpn.bg.ac.rs). Списак корисничких имена за приступ електронском сервису доступан је ОВДЕ, а лозинка за прво приступање сервису је ЈМБГ студента.

Важна напомена:
→ Приступ студентском сервису се обавља ИСКЉУЧИВО са рачунара (desktop, laptop) НИКАКО са телефона или таблета!

Приликом првог приступа електронском сервису, студент има обавезу да попуни електронски ШВ образац. Приликом попуњавања ШВ обрасца молимо вас да: 1) користите искључиво ћирилично писмо; 2) у поља попут „место“, „општина“ или „држава“ потребно је да унесете податке тако што ћете започети унос (рецимо „Вож…“), након чега ће вам систем понудити одговарајући податак („Вождовац“) који је потребно изабрати стрелицом са тастатуре; 3) приликом одабира врсте средње школе потребно је унети врсту понуђену у оквиру падајућег менија; 4) уколико сте завршили средњу школу у иностранству, после одабира државе систем у пољу „назив претходно завршене средње школе“ исписује „укључи слободан унос средње школе“, те у пољу „назив“ слободним уносом попуњавате назив средње школе у иностранству.

За сва питања у вези са приступом студентском сервису можете се обратити администраторки информационог система ФПН-а, Neli el Khouja на имејл адресу: nela.khouja@fpn.bg.ac.rs

Спискови студената прве године по групама

Одабир изборних предмета

Изборни предмети за први семестар се бирају на студентском сервису 12. и 13. октобра 2020. године након што студенти претходно одслушају уводна предавања на понуђеним предметима. Број студената који ће похађати наставу на изборним предметима је ограничен акредитацијом, а првенство ће имати студенти који су се боље рангирали на пријемном испиту. Одабир предмета заснива се на рангирању жеља, те је неопходно рангирати све понуђене предмете. На пример, уколико изборни блок садржи два предмета, потребно је рангирати оба –  као прву и другу жељу.

Да бисте исправно и на време рангирали своје жеље, пратите Техничко упутство за рангирање жеља

Одабир страног језика

Страни језик је такође потребно одабрати у року који ће бити објављен на интернет страници ФПН током прве недеље октобра. Понуђени језици су енглески, немачки и француски. Језике бирају сви студенти који су, поред енглеског језика, све четири године учили у средњој школи немачки или француски језик.

Студенти који су завршили бар једну годину школовања на страном језику (енглеском, немачком или француском) или поседују једну од признатих диплома страног језика (енглески: Cambridge PET, FCE, CAE и CPE; IELTS са резултатом вишим од 4; TOEFL iBT са резултатом вишим од 57; PTE Academic са резултатом вишим од 43; BEC Preliminary, Vantage или Higher; TOEIC 550 или 880, Michigan ECCE или ECPE; Trinity ISE I или ISE II; сертификати које издаје Институт за стране језике у Београду и Центар за наставу страних језика Задужбине Илије М. Коларца. француски: Delf/Dalf и TELC. немачки: TestDaF, Goethe-Zertifikat, Österreichisches Sprachdiplom и DSH), ослобођени су похађања наставе страног језика.

Молимо студенте који спадају у ову категорију да најкасније до среде, 7. oктобра, пошаљу молбу за ослобађање похађања наставе страног језика (у тексту имејла) и у прилогу доставе фотокопију одговарајуће дипломе имејлом на: ivana.sunderic@fpn.bg.ac.rs. Списак студената који су ослобођени похађања наставе по овом основу биће објављен у петак, 9. октобра на интернет страници ФПН.

Рокови за уплату рата школарине за самофинансирајуће студенте

  • Друга рата школарине – до 1. октобра 2020.
  • Трећа рата школарине – до 25. децембра 2020.
  • Четврта рата школарине – до 25. маја 2021. године.

Уплату школарине је потребно извршити на жиро рачун факултета 840-1838666-35, модел 97 (обавезан податак на уплатници), позив на број: лични позив на број студента (сваки студент има свој лични позив на број који се налази на студентском е-сервису).

Контакт Службе за наставу и студентска питања (основне академске студије)

  • потврде о студирању, уверења о положеним испитима, студентске молбе, студентски кредити и стипендије, студентски смештај, накнадни одабир предмета… (канц. 4)
  • пријаве испита, уверења о дипломирању, дипломе…
  • распоред наставе, размена студената, нестандардне потврде, признавање испита са других факултета…

Рад са студентима: сваког радног дана од 11 до 13 часова.

За сва ваша питања стојимо вам на располагању 🙂

Related Posts