Вести

Поздравна реч декана поводом одржавања Сабора политиколога 2020. године

Уважене колегинице и колеге, учесници Сабора политиколога: „Политичке последице пандемије“,

Удружење за политичке науке Србије је за овогодишњи традиционални, годишњи Сабор политиколога предложило тему ванредног значаја за појединца, друштво и укупну људску заједницу.

Отворена су многобројна питања која се помињу у позиву за овај скуп. Нагласак је, разуме се, на политичким последицама вируса корона, премда организатори нису превидели чињеницу да се о оваквом предмету може само интердисциплинарно и холистички расправљати.

Већ самим избором теме, Удружење за политичке науке Србије је истовремено исказало и храброст и одговорност. Није лако истраживати, објаснити и проценити појаву којој ни лице нисмо сасвим сагледали, а камоли видели „леђа“… Које је и даље непознаница за науку и политику подједнако.

Истражује се, дакле, појава у њеном пуном и магловитом размаху… Одговорно се упрежу умне снаге из области политикологије и сродних дисциплина како би се у могућој мери осветлиле неке од страна пандемије које, можда, други не могу да виде.

Политиколози желе да подстакну грађане на активно тражење решења у областима социјалне и породичне политике, здравствене политике, евроинтеграција и, кажу организатори, изнад свега, у заштити људских права.

У име Факултета политичких наука Универзитета у Београду и у своје име желим срдачну добродошлицу политоколошкињама и политиколозима са Балкана и из других делова света, уверен у високе домете и допринос саопштења која ће бити поднета.

Желим свима који долазе извана у нашу земљу и на наш Факултет пријатан боравак.

Проф. др Драган Р. Симић

Декан

Факултет политичких наука Универзитета у Београду

Related Posts