Вести

Свечано отворена конференција “Serbia’s Outstanding Model United Nations – SOMUN”

Конференција “Serbia’s Outstanding Model United Nations – SOMUN”, која се ове године организује у сарадњи са студентском организацијом Европски студентски форум, свчано је отворена на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Конференцију је отворила продеканка за студије првог степена високог образовања Факултета политичких наука, проф. др Наталија Перишић. Она је подсетила да на Факултета политичких наука постоји четири одељења, Одељење за међународне студије, Одељење за новинарство и комуникологију, Политиколошко одељење и Одељење за социјалну политику и социјални рад, на којима се, из различитих аспеката, изучава све оно о чему ће учесници имати прилике да чују наредна три дана на конференцији. „Овај догађај је и за нас врло важан, јер представља платформу на којој се сусрећу наши студенти и средњошколци. Манифестација је и посвећена томе да дође до добре размене идеја, али и да се упознате, да ово у целини буде лепо искуство за вас, са аспекта сазнања и из аспекта дружења“, истакла је проф. др Перишић.

Један од оснивача конференције SOMUN Ђорђе Росић поздравио је све учеснике, нагласио да конференција не може да постоји без њених делегата и додао да је изузетно срећан што их види у великом броју. Он се захвалио свима који су помогли у организацији овог догађаја. „Било је врло изазовно организовати овогодишњу конференцију са друге стране континента, али учинили смо најбоље што смо могли. Ви ћете бити у центру пажње за време симулације рада у одборима Уједињених нација и желим вам да уживате у дружењу“, рекао је Ђорђе Росић.

Координатор сектора за трибине и радионице студентске организације Европски студентски форум, студент Данило Настић, захвалио се организаторима конференције SOMUN на прилици да ове године заједно сарађују, али и да се конференција одржи на Факултету политичких наука. Он је пожелео срећу учесницима и изразио наду да ће на крају са Факултета отићи са много лепих утисака. „Дипломатија је једна од области која се изучава на овом факултету већ преко пола века. Жеља ми је да се и следеће године ова симулација рада Уједињених нација одржи на Факултету политичких наука“, закључио је Данило Настић.

Учесницима су се потом обратили и координатори комитета.

“Serbia’s Outstanding Model United Nations – SOMUN” је академска симулација Уједињених нација у којој сваки учесник представља делегацију одређене државе. Задатак делегата је да нађу решења за проблеме са којима се свет суочава путем преговора и дебате, узимајући у обзир ставове и интересе својих држава.

Конференција траје три дана, од 22. до 24. децембра 2023. године на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Related Posts