Вести

Одржан Open Data Meetup

Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) и Група за анализу и креирање јавних политика (ГАЈП) организовали су Open Data Meetup на Факултету политичких наука. На догађају су говорили Ирена Церовић, менаџерка Програма за реформу јавне управе у Програму Уједињених нација за развој, Слободан Марковић, саветник за ИКТ политике и односе са интернет заједницом у РНИДС-у и Владимир Тркуља, из  Стартит Центра.

Према речима Слободана Марковића пре годину дана спроведена је студија у оквиру које се испитивало колико су наше институције спремне за отварање података. „То је био стратешки акт на нивоу Владе на основу којег је формирана радна група за отварање података“, појаснио је Марковић. На питање која институција у Србији је најотворенија, предочио је да је то Министарство образовања, са 70% отворених података.

Ирена Церовић истакла је значај отворених података и  скренула пажњу на два мотива због којих они постају политичка тема. „ Први мотив јесте контрола власти, а други се тиче препознавања значаја који лежи у великим могућностима за уштедом и запошљавањем“, изјавила је Церовић. Додала је како отворени подаци остварују другачију и потпунију врсту интеракције између државе и грађана.

Владимир Тркуља упозорио је да отварање и ажурирање података представљају различите процесе и да наше институције морају једнако радити на остварењу оба. „Иако је држава та која отвара и ажурира податке, валидно је да их  грађани користе и од њих зарађују. Подаци могу бити од пресудног значаја при одлучивању да ли нека пословна идеја има смисла“, оценио је Тркуља. Закључио је како ће се технологија све више стављати у контекст бизниса.

Модератор Meetup-a био је Филип Миленковић, испред ГАЈП-а и ЦРТЕ.

dscn9439 dscn9542 dscn9542-1 dscn9540 dscn9532 dscn9523 dscn9515 dscn9499 dscn9485 dscn9480 dscn9474 dscn9469 dscn9452 dscn9441 dscn9440