Вести

Комеморативни скуп посвећен успомени на преминулог академика др Војислава Становчића

Комеморативни скуп посвећен успомени на преминулог академика др Војислава Становчића одржан је на Факултету политичких наука. Скуп је отворио продекан проф. др Дарко Надић који је у име управе Факултета истакао да је преминули академик др Становчић био један од утемељивача овог факултета и да представља част и највећи углед за академску заједницу.

Проф. др Чедомир Чупић као главну карактеристику др Становчића навео је доброту коју је несебично пружао током целог свог академског рада. „ Др Становчић био је путујући мисионар науке, просвећености и хуманизма.  Живот је посветио науци, светом професорском позиву и породици. Тражио је много од студената, али им је још више дао“, рекао је професор Чупић.

„Др Становчић био је теоретичар широких интересовања и водио је рачуна о свакој својој речи. Његове текстове и књиге одликује оригиналност коју је ретко који политиколог и милслилац успео да досегне“, предочио је проф. др Илија Вујачић. Он је, као некадашњи асистент преминулог академика, указао на богат опус свих 425 дела др Становчића  као и његову несебичну посвећеност књигама и теорији.

Према речима проф. емеритуса др Вукашина Павловића преминули академик је својим енциклопедијским знањем дао огроман допринос политичкој заједници као и институцији Факултета политичких наука. „Остаће свима нама на част запамћен као племенит, духован и пре свега добар човек који је дао велику подршку и значај читавој нашој генерацији“, нагласио је професор Павловић.

„Имао сам ту част да припадам генерацији која је имала прилику да за професора има др Становчића. На тај начин сам га упоознао и заувек ћу га памтити као великог професора који је дао веома велики допринос угледу политичке теорије“, изнео је проф. др Милан Подунавац. Као посебну привилегију навео је прилику да сарађује са др Становчићем и на тај начин се увери у његову професионалност и стручност.

Проф др. Јовица Тркуља са Правног факултета оценио је да је природно да Факултет политичких наука на овај начин ода почаст академику Становчићу који је са великом љубављу пратио свој свети позив и чинио све у интересу српског народа и државе. „Енциклопедијски нерв, тежња ка свеобухватности, вредност, радиност и спремност да учини биле су главне одлике његових дела као и његовог делања“, истакао је професор Тркуља.

„Др Становчић био је личност првог реда, дубоке етике, огромне великодушности, једноставно човек животне врлине која му је омогућавала да све своје радње обавља правично“, рекао је др Мирољуб Албијанић. Он је закључио да је преминули академик својим радом и огромним знањем достигао један светски ниво у области политичке науке, какав се ретко среће на овим просторима.

DSC_0288 (1) DSC_0294 (2) DSC_0298 DSC_0299 DSC_0301 DSC_0303 DSC_0304 DSC_0305 DSC_0307 DSC_0309 DSC_0314