Вести

,

Трибина ,,Друштво и политика у Краљевини СХС између фикције и стварности“

Трибина ,,Сенке над Балканом: Друштво и политика у Краљевини СХС између фикције и стварности“ на којој су говорили Драган Бјелогрлић, продуцент, глумац и један од режисера серије, Владимир Кецмановић, сценариста серије и др Чедомир Антић, професор на Филозофском факултету, одржана је на Факултету политичких наука у организацији Европског студентког форума.

На питање односа фикције и стварности у серији, др Антић је рекао да је сувишно тражити потпуну историјску тачност у уметности. ,,Драго ми је што је отворена дебата о међуратном периоду који је врло интересантан, а до сада није обрађиван кроз кинематографију и што људи разликују уметност од историјских чињеница“, нагласио је професор. Додао је и да је кроз серију приказана трагедија коју је донео Велики рат и сложеност његових последица.

,,Задатак популарне културе је да својом естетиком и начином причања заинтересује људе за тај период, историјске догађаје и личности“, истакао је господин Бјелогрлић. Поред велике гледаности, серија је привукла пажњу младих за Краљевину СХС, период између два рата и људе који су га обликовали, додао је продуцент. ,,Серија ,,Сенке над Балканом“ је доказ да је Србији потребан квалитетан филмски и телевизијски садржај и надам се да ће се многи продуценти угледати на њу“, подвукао је Бјелогрлић.

,,Сенке над Балканом“ иду у корак са историјским чињеницама без обзира на то што критичари мисле супротно, предочио је Кецмановић. ,,У питању је трилер, а не документарна серија, па постоји и фикција. Уметност је шира од свега, па и од историје“, изнео је сценариста. Закључио је да време у ком данас живимо има много сличности са временом о ком је снимана серија, што је чини додатно интересантном.


Related Posts