Вести

Трећи дан XVI Регионалног семинара студената политичких наука

Тема првог предавања трећег дана XVI Регионалног семинара била је „Имплементација одрживог развоја у Србији и региону“ на којем је говорио доц. др Марко Вујић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Доц. др Марко Вујић указао је на то да је човек први пут постао инвазиван према животној средини када је открио ватру, а затим и после прве и друге индустријске револуције. Он је навео да су тренутни највећи еколошки проблеми климатске промене које настају због ефекта стаклене баште, међутим, њима није дата велика важност, јер у региону постоје еколошко-хигијенски проблеми који су приоритет. ,,Раст популације је главни узрок за настајање концепта одрживог развоја, као и то што су се потребе и навике појединца у значајној мери промениле. Конзумеризам је појава којом смо сви као популација омађијани и доводи до тога да ми имамо инвазивније навике што резултира 25 пута већим нападом на животну средину него што је раније био случај”, рекао је доцент Вујић. Он је објаснио да све што видимо око нас и што можемо да додирнемо, а да није наша кожа, коса и нокти, јесте узето из природе и обликовано за наше потребе и додао да је то постало употребни предмет за све нас. Он је истакао да из свега овога произилази суштина деловања унутар привредног контекста одрживог развоја, а то је да што мање бацамо, а што више рециклирамо.

Предавање на тему „Улицом новинарства“ одржала је новинарка, књижевница и ТВ водитељка Весна Дедић.

Весна Дедић објаснила је кључну ствар у ТВ новинарству, а то је да емисија буде припремљена тако да гледаоцу делује да новинари свој посао обављају са лакоћом. Она је истакла да је основни вид припреме информисање о томе шта су новинари већ питали одређеног саговорника, али не са циљем да се њихово питање понови, јер то постаје монотоно за истог. ,,Наступ новинара такође је важан елемент припреме, јер постоје технике које они користе да се изборе са тремом, нападима панике и побољшају своју дикцију. Свако ко жели да се бави овим видом интервјуа уз имплементацију онога што је научио на факултету и свега што зна о професији, не треба да бежи од себе и од своје интуиције”, објаснила је Весна Дедић. Она је додала да је новинарство часна професија којом су се увек бавили најпаметнији и они најраскошнијег духа, они који су знали највећи број језика и били виспрени. Она је закључила да новинар и водитељ треба сваком свом делу да да ауторски печат и тиме свом раду обезбеди лепе реакције и поверење публике.

По завршетку семинара присутнима се обратио председник студентског парламента Факултета политичких наука Универзитета у Београду Сава Шебек који се захвалио предавачима, учесницима и организаторима семинара.

На свечаној церемонији затварања свим учесницима додељени су сертификати за учешће на Регионалном семинару.

Семинар је трајао од 1. до 4. марта и окупио је студенте политичких наука из Београда, Бања Луке и Загреба.

Организатори овогодишњег семинара били су Студентски парламент Факултета политичких наука Универзитета у Београду, студентске организације Европски студентски форум и Тимска иницијатива младих са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, организација FPN Events, Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Related Posts