Вести

,

Додељена Награда др Филип Брковић и одржано меморијално предавање проф. др Филипа ван Паријса

На Факултету политичких наука је у понедељак, 29. јануара 2018. године одржана свечана додела Награде др Филип Брковић, намењене истакнутом дипломцу овог факултет. Награду су доделили породица Брковић, Универзитет у Београду Факултет политичких наука, Студентски парламент Факултета политичких наука и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе. На самом почетку конференције, асистент Милан Крстић је пожелео добродошлицу присутнима и најавио академски хор Обилић, део АКУД Браћа Крсмановић, који је извео студентску химну Gaudeamus Igitur и још неколико песама у част др Филипа Брковића.

Присутнима се најпре у име Факултета политичких наука обратио проф. др Марко Симендић, продекан за студије првог степена. Потом се испред породице Брковић обратио господин Иво Брковић, а након њега следило је обраћање Душана Миленковића, испред Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе. Говорници су истакли да су основни мотиви ове награде да се сачува успомена на изванредног др Филипа Брковића те да се млади политиколози подстакну да крену његовим путем врхунске науке, са амбицијом да пруже допринос свом друштву и заједници, почевши од самог факултета.

Председник Студентског парламента Урош Илић истакао је значај ове институције, чији је др Филип Брковић својевремено био један од оснивача и први председник, као и неизмеран допринос који је Филип дао институционализацији студентског организовања. Брковићеве колеге и пријатељи су са пристунима поделили успомене из студентских дана, те истакли значај његових не само акадамских, већ и друштвених активности којима је задужио Факултет.

Добитница Награде која је била намењена дипломицима из генерације уписане 2013. године који су студије за вршили за максимум 46 месеци, са просечном оценом преко 9.00 и уз истакнути допринос развоју студентског и академског живота Факултета политичких наука, ове године је Дуња Стојановић, студенткиња мастер студија безбедности на Факултету политичких наука.

Након уручења награде један од највећих стручњака у области политичке филозофије, професор емеритус Универзитета Лувен и некадашњи  професор на Универзитету у Оксфорду и на Универзитету Харвард, др Филип ван Паријс, одржао је меморијално предавање на тему Правда, демократија и патриотизам данас у свету. У контексту патриотизма ван Паријс је између осталог нагласио љубав коју је Филип Брковић осећао према својој домовини и присетио се како се он својим академским радом за њу залагао.

Др Филип Брковић (17. децембра 1986. – 29. јануар 2016.) је био изванредан научни истраживач који је својим свеобухватним знањем и интересовањем ширио радни ентузијазам у другима и жељу за сопственим усавршавањем ради индивидуалног доприноса општем добру. Био је најмлађи дипломац Универзитета у Београду, стекавши диплому основних студија са изузетно високом просечном оценом на Факултету политичких наука. Мастер студије завршио је на Универзитету у Кембриџу и Факултету политичких наука, а докторат је одбранио на Универзитету Ворвик децембра 2015. године. У својој краткој, али веома богатој каријери, био је истакнути омладински активниста, оснивач бројних организација, први председник Студентског парламента Факултета политичких наука, директор компаније Галеника итд. Тема његовог научног истраживања била је фер трговина (fair trade), за коју је веровао да може допринети развоју Србије, што је увек био главни циљ његовог деловања.

 

Related Posts