Вести

,

Одржавана трибина ,,Перспективе односа Београда и Приштине“

Европски студентски форум организовао је 15. марта трибину под називом ,,Перспективе односа Београда и Приштине“ на Факултету политичких наука.  На ову тему говорили су председник Управног одбора Форума за етничке односе  Душан Јањић,  професор Факултета политичких наука Драган Ђукановић и политички аналитичар и народни посланик  Ђорђе Вукадиновић.

Душан Јањић, председник Управног одбора Форума за етничке односе,  говорио је о Бриселском споразуму који је потписан између Београда и Приштине у априлу 2013. године. ,,До сада је од двадесет осам споразума потписаних од почетка дијалога примењено само четири. Неке од најважнијих области су слобода кретања, која обухвата признавање регистарских таблица и личних докумената, телекомуникације, као и прелазак административне линије“, истакао је Јањић.  Он додаје да је тренутна ситуација на Косову  таква да се суверенитет проширио на целу територију, услед чега престају да функционишу српски закони.

Професор Факултета политичких наука Драган Ђукановић изнео је да постоје три фазе у дијалогу између Београда и Приштине.  ,,У фази која се одвијала између 2008. и 2011. године главни проблем је био како ће међународне организације попут УН и ЕУ одреаговати на актуелна дешавања. Друга фаза је трајала од 2011. до 2013. године и тада је главно питање представљало начин како најефикасније уредити односе међу људима. У трећој фази примат је био на дубљем повезивању Београда и Приштине“, изнео је професор Ђукановић.  Према речима професора, Европска унија у третира Косово као територију без коначног одређења статуса, додајући да пет држава чланица ЕУ није признало једнострано проглашену независност.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић објаснио је да у Србији не постоји важнија тема од питања Косова, иако се у нашим медијима веома мало говори о томе. ,,Замрзнунти конфликт је боља могућност од ове тренутне ситуације, ми треба да инсистирамо на кипарском моделу, а не на моделу две Немачке“,  нагласио је Вукадиновић.  Нагласио је и да у Бриселском споразуму стоји да ниједна страна неће блокирати европске интеграције друге стране.


Related Posts