Вести

Студенткиње Факултета политичких наука учествовале на Хајде тренингу у Подгорици

Студенткиње Факултета политичких наука Универзитета у Београду Милена Вучићевић и Ксенија Гасенбергер учествовале су на Хајде тренингу у Подгорици у оквиру сарадње Факултета политичких наука и Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO).

Током два дана обуке коју су држали уредник Балканске истраживачке мреже Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) Семир Мујкић и новинар БИРН-а БиХ Нино Билајац студенти су научили да препознају различите облике дигиталног новинарства, као и да користе неке од њих, потом како да препознају кампање дезинформација и како да проверавају чињенице (fact-checking). Поред стицања нових професионалних вештина, учесници су научили и више о RYCO темама, као што су изградња мира, помирење, интеркултурално учење и дијалог на предавању које је одржала Надира Ћурулија из RYCO Канцеларије у Босни и Херцеговини.

Хајде клуб формиран је у оквиру трећег циклуса RYCO Програма за студенте и студенткиње новинарства, који је реализован у сарадњи са Факултетом политичких наука у Београду. Приступање клубу подразумева да студенти и студенткиње новинарства имају
могућност да креирају медијске садржаје и објављују своје новинарске приче на новој регионалној платформи за младе ,,Хајде” (https://hajde.media/), али и да сарађују са колегиницама и колегама из региона и учествују на заједничким догађајима попут обуке у Подгорици.

Ментор тима студената новинарства са Факултета политичких наука Универзитета у Београду на овом пројекту је доц. др Марко Недељковић, којем заинтересовани студенти могу да се јаве на мејл адресу marko.nedeljkovic@fpn.bg.ac.rs и прикључе се новим активностима ,,Хајде” клуба ФПН-а које стартују од септембра 2023. године.

На тренингу су учествовали студенти и студенткиње из земаља Западног Балкана. Тренинг је одржан у организацији RYCO, уз финансијску подршку Министарства спољних послова Републике Пољске.

Фотографије: RYCO

Related Posts