Вести

,

Први дан манифестације ,,Недеља одрживог развоја”

Првог дана манифестације ,,Недеља одрживог развоја” одржан је панел на тему „Зелене намере у сивој околини. Појединци и одрживи у урбаним срединама“. На панелу су говорили Кристина Кљајић, еко архитекта, Синиша Митровић, испред Привредне коморе Србије, Иванка Стаменковић, оснивач „Ecobag”-a и Александра Младеновић, председница организације „Амбасадори одрживог развоја и животне средине“. Модератор панела била је Анђела Ђурашковић, мастеранткиња Факултета политичких наука.

Кристина Кљајић је се осврнула на потребу да се људи врате на село јер енергетски неефикасни градови доводе до даље неодрживости породице и институције. „Ми као појединци треба да поједноставимо твој живот, како би на тај начин схватили шта нас чини здравим. Екологија је домаћинство и домаћинство је екологија, одатле све потиче“ изјавила је Кљајићева.

„Не постоји регулаторни оквир, не препознаје се социјално и еколошко предузетништво, нема никаквих субвенција за овакав вид предузетништва. Мора постојати стимулативан систем.“ истакао је Митровић. Такође је упозорио да је Београд оптерећен квантитативно, као и да град плаћа фактуре лоше еколошке политике.

Иванка Стаменковић говорила је о свом искуству у еколошком и друштвено одговорном предузетништву и рециклажи билборда у употребне предмете. Нагласила је значај великих компанија које су еколошки освешћене.

Са пројектима плава заставица, млади еко репортери и зелени кључ присутне је упознала Александра Младеновић. „Највећи корисници ресурса не виде себе као проблем, па све иницијативе ове врсте наизале на отпор. Људи мало размишљају о средини пре катастрофа“ закључила је Младеновићева.

Након завршетка панела одржана је радионица израде платнених цегера.


Related Posts