Вести

,

Одржано предавање„Конструкција националног идентитета у политичком дискурсу“

Гост Факултета политичких наука, руски професор др Јевгениј Кожемјакин, одржао је предавање на тему „Конструкција националног идентитета у политичком дискурсу“ у Центру за руске студије у оквиру факултета.

„Ако желимо да знамо како медији утичу на јавно мњење морамо да поклонимо пажњу политичком дискурсу. Идентитет представља једну од најширих тема за изучавање у оквиру друштвених наука“, рекао је професор Кожемјакин. Он је истакао да је идентитет оно по чему се свако издваја у односу на окружење. Додао је да су основне одлике идентитета територија, род, професија и конфесија. „Национални идентитет је покретљив и може да се мења те није утврђен и дат природом сад и заувек. Некоме је важна националност родитеља, некоме место пребивалишта, а некоме матерњи језик да би одредио национални идентитет“, навео је проф. др Кожемјакин.

Према његовим речима постоје три теоријска приступа у изучавању националног идентитета. Према есенцијализму као првом приступу нација је нешто што је природно дато и има објективне корене. „Супротни приступ је инструментализам у којем се идентитет употребљава као средство политичке борбе и преживљавања. Трећи приступ је конструктивизам који покушава да избалансира претходна два“, објаснио је професор др Кожемјакин. Он је навео да се национална свест не може конструисати путем неколико текстова него се ради о ширењу политичког смисла кроз различите канале комуникације. Професор др Јевгениј Кожемјакин је закључио да стварање националног идентитета преко јавног говора представља дуг дискурс.


Related Posts