Вести

Одржана трибина на тему „Култура као темељ државе”

Трибина под називом „Култура као темељ државе“ у организацији Српског политичког форума, одржана је на Факултету политичких наука. На трибини су говорили редитељ и писац Емир Кустурица и историчар књижевности,  филозоф и професор Мило Ломпар.

Чувени редитељ Емир Кустурица истакао је да данас проживљавамо четврту индустријску револуцију која је у потпуности променила мапу света и да је у таквом новом свету утицај српске културе веома мали. „У свим пољима уметности, а у оквиру културне традиције, представљали смо народ који је изнедрио више уметника, сликара и писаца него неки бројнији народи. Ми данас живимо у свету где је све, мање-више, у сукобу са основним моралним начелима. Уметност се претвара у пуку забаву, а друштво је потпуно скренуло са пута традиције“, навео је Кустурица. Редитељ је, такође, указао на проблем политичке коректности који је једнак аутоцензури где као последицу имамо друштво које више не може да истрпи истину већ из идеолошких разлога почиње да уводи забране и цензуру.

„Свет у коме живимо је битно одређен културним ратом. Нисмо успели да културолошки обрадимо читав низ репрезентативних ствари унутар модерне дистрибуције моћи, као што је филмска. Једно су културни хоризонт и индивидуално постигнуће, а сасвим друго планска, промишљена и стратешки успостављена културна политика“, објаснио је професор Мило Ломпар. Према његовима речима најосетљивија тема последњих четрдесет година је доживљај аутентичности јер уметник мора да изрази унутрашњи набој, емоције, сазнања и интензитет унутарсимболичког света којим управља. „Постоји једна тиха медијска промоција људи који форсирају осредњост наспрам аутентичности што напада само уметничко биће“, нагласио је Ломпар.

Модераторка догађаја била је студенткиња Марија Петровић из Српског политичког форума Факултета политичких наука.


Related Posts