Вести

,

Лауреати Награде др Предраг Симић за 2018. годину учествовали на престижном безбедносном форуму ,,GLOBSEC” у Братислави

Добитници Награде др Предраг Симић за 2018. годину, студенти Факултета политичких наука Катарина Павловић, Стефан Симић и Страхиња Обреновић учествовали су на GLOBSEC безбедносном форуму одржаном у Братислави од 17. до 19. маја.

На бројним панелима, студенти су имали прилику да слушају о најактуелнијим темама данашњице: односу Русије и Запада, глобалној економији, сајбер ратовању, ситуацији на Западном Балкану, климатским променама, ситуацији у Украјини, популизму, тероризму, итд. Учесници панела били су реномирани светски стручњаци, који су због своје улоге најпозванији да говоре о поменутим темама. Током трајања Форума, студенти су имали прилику да од професора Универзитета Харвард, Џозефа Наја чују какав је нови распоред односа моћи у свету. Професор Нај истакао је да ,,поларност моћи више није термин који је прикладан за нови светски поредак јер је она, премда још увек видљива у неким областима као што је нпр. војна моћ, у другим областима, попут климатских промена, давно превазиђен термин.’’

Током неформалног разговора са бившом Високом представницом Европске уније за спољне послове и политику безбедности, Кетрин Ештон, наши студенти сазнали су какав је њен став о будућности преговора ЕУ са Србијом. Коментаришући најновија предвиђања о уласку Србије у ЕУ до 2025. Ештонова је истакла да је то веома ,,реалан и највероватнији сценарио.’’

Поред учешћа на GLOBSEC форуму, награђени студенти имали су прилику да обиђу и Паневропски универзитет у Братислави, као и Факултет друштвених и економских наука. Ту су добили информације о могућностима за наставак студија у Словачкој, као и о начину рада словачких високошколских институција.

Пут је организован у оквиру програма ЦЕТИР који спроводе Министарство спољних послова Републике Словачке и SlovakAid. Амбасада Републике Словачке у Београду је, путем поменутог програма, омогућила награђеним студентима учешће на овом престижном безбедносном форуму. Награду др Предраг Симић већ три године заједнички додељују Факултет политичких наука, породица Симић и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе из Београда, а од 2018. године додељивачима се прикључила и амбасада Републике Словачке. На првој додели Награде 2016. године меморијално предавање посвећено проф. др Предрагу Симићу држао је тадашњи министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак, велики пријатељ покојног професора Симића. Додељивањем ове награде, Факултет политичких наука, породица Симић, Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе и Амбасада Републике Словачке настоје да очувају успомену на изузетне резултате проф. др Предрага Симића и инспиришу младе истраживаче да се посвећено баве темама које су биле у домену његове експертизе, а пре свега балканским односима и спољном политиком Србије.


Related Posts