Вести

Одржано предавање Бранислава Вујовића на тему „Дигитално – демократија или диктатура?”

Предавање оснивача и председника New Frontier Group Бранислава Вујовића на тему „Дигитално – демократија или диктатура“, одржано је на Факултету политичких наука. Присутне је поздравио декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић и истакао да је привилегија угостити човека који је родоначелник дигиталне револуције на овим просторима. „Треба да будемо свесни користи коју дигитализација доноси. Захвалио бих се у име Факултета господину Вујовићу што је дошао да са нама подели своје знање“, нагласио је декан Симић.

Господин Вујовић је у уводу свог излагања назначио да се налазимо на самом почетку дигиталне револуције. „Оно што се нама десило у последњих петнаест година је само почетак. Тек нам предстоје огромне промене“, указао је Вујовић. Према његовим речима важно је разумети како се креира вредност у дигиталној економији, шта нам доноси дигитална револуција и како јој се прилагодити. „Поставља се питање да ли дигитална револуција доноси демократију или диктатуру“, додао је Вујовић.

Вујовић је навео да у дигиталној економији постоје две основе. „На једној страни су физички предмети, објекти и радње, а на другој су подаци и информације“, казао је Вујовић. Такође, он је истакао да информација има и трећу димензију и да је то вредност информације која је изузетно важна за дигиталну економију. „Податак, информација и вредност информације су основни ресурси у дигиталној економији“, указао је Вујовић.

„У класичној дигиталној економији клијенти су увек у центру. Компаније могу да раде са клијентима кроз разне канале и да све то функционише лако и једноставно. Фирма која нуди производе мора да буде транспарентна и да вам понуди све информације о томе“, појаснио је Вујовић. Он је истакао да се са клијентима мора радити брзо и ефикасно, као и да оно што потрошач тражи треба да добије одмах.

Господин Вујовић је, на примеру Естоније, показао колико дигитализација може бити повољна по унапређење и функционисање државе. „Естонија је урадила дигитализацију свих својих сервиса, више од 3000 њих је дигитализовано, тако да се све ради преко интернета“, предочио је Вујовић. Према његовим речима, свако има право да постане виртуелни грађанин Естоније, а услов је да, када се људи пријаве и  буду примљени, у близини имају Амбасаду Естоније у којој ће им бити издата чипована лична карта, помоћу које ће се касније идентификовати и имати права као сви грађани Естоније.

Вујовић се осврнуо на предности и мане дигиталне економије, истакавши да је највећа предност то што мали број људи може да направи пословни успех, док је са друге стране највећи недостатак то што ће због развоја технологије у будућности бити потребан мањи број радних места. „Човечанство је увек имало ту могућност да од нечега направи нешто позитивно или негативно, увек су постојале и увек постоје те две стране. Сматрам да је ово позитивно због тога што мала земља попут Србије може да направи нешто више, јер смо научени на преживљавање у тешким околностима“, закључио је Вујовић.


Related Posts