Вести

Одржана трибина „Спортско новинарство у Србији“

Трибина под називом „Спортско новинарство у Србији“, на којој су говорили спортски новинар Слободан Шаренац, уредница и водитељка спортског програма Нина Колунџија и спортски коментатор Небојша Вишковић, одржана је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду (ФПН). Догађај је организовао Европски студентски форум ФПН у сарадњи са Студентским парламентом Факултета спорта и физичког васпитања Београдског универзитета.

Слободан Шаренац, један од најпрепознатљивијих спортских новинара и коментатора у Србији, оценио је да свако време придодаје нове карактеристике овој професији, али да је штампа незамењива и да упркос свим новитетима она никада неће у потпуности нестати. Он је истакао значај опште информисаности и широког образовања као кључних ставки за напредовање и успешну каријеру, не само у спортском новинарству, већ у новинарству уопште. „Да бисте у овом послу изградили име важно је да будете искрени, своји и да пратите сопствени пут – то је оно што ће вас издвојити од осталих. Будите упорни јер ви имате улогу наставника и вашим радом васпитавате млађе генерације“, нагласио је Шаренац.

„Друштвене мреже су у данашње време основни извор информација, како поузданих тако и непоузданих, па је неопходно много више труда и рада да би се дошло до истине. Управо је из тог разлога важно да будете радознали, да увек трагате за квалитетним садржајима, као и да радите на себи, јер нико други неће хтети то да чини за вас“, упозорила је Нина Колунџија. Успешна уредница и водитељка спортског програма, указала је на недовољну заступљеност новинарки у спортској рубрици у време када је она почела да се бави овим послом. Она је објаснила да су данас, захваљујући еманципацији, жене постале заинтересованије за спорт, те да има све више њих које желе да се остваре у овом занимању.

Познати спортски коментатор Небојша Вишковић навео је да су жене које коментаришу спортска дешавања још увек реткост у овом послу зато што су подложније критикима публике у односу на мушкарце. Према његовим речима, за бављење овом професијом није важан пол, већ знање, искуство и осећај за спорт о коме новинар извештава. „Верујем да ми је то што сам играо фудбал и био тениски тренер помогло да при коментарисању ових спортова износим финесе које други можда не би могли. Иако је заступљено мишљење да је наша професија данас деградирана, сматрам да ипак успевамо да гледаоцима пружимо квалитетан програм“, закључио је Вишковић.

Модератор трибине био је Александар Алексић, члан Европског студентског форума ФПН.

 


Related Posts