Вести

Одржано предавање др Штефана Пирнера

Гост Факултета политичких наука био је уважени др Штефан Пирнер, руководилац Сектора за БиХ, Македонију, Црну Гору и Србију у Немачкој фондацији за међународну правну сарадњу (ИРЗ), који је одржао предавање на тему „(Западно) Немачка рок музика 1970-их и 1980-их година као огледало друштвених промена“. Догађај је организовао Факултет политичких наука у сарадњи са Центром за немачке студије Факултета.

Др Штефан Пирнер захвалио се Факултету политичких наука на позиву и изразио велико задовољство што има прилику да у једној оваквој установи студентима представи део немачке културе која је српској јавности мање позната. Он је објаснио да је рок музика настала после Другог светског рата, а да се у Западној Немачкој појавила захваљујући емитовању рок музичких програма на америчким и британским радио станицама, као и плочама које су из тих земаља пристизале у хамбуршку луку. „Са продором ове музике настаје немачка рок сцена, али прогресивни немачки уметници нису певали на свом, већ на енглеском језику, са чијим су изговором имали проблем. Неки интерпретатори су копирали стране хитове, али са измењеним контекстом, што је подразумевало омекшавање форме и садржаја, па је та музика могла бити слушана и у кругу породице“, истакао је др Пирнер.

Према његовим речима, преокрет на немачкој рок сцени догодио се нагло када су музичари почели да стварају и певају на сопственом језику, што је била последица жеље да се пропагирају одређене идеје. Он је додао да је у том периоду дошло до осамостаљивања рок музике у овој земљи и да је почела да се развија разноликост садржаја. „Разлог преокрета био је политички јер су младе генерације тражиле одговоре од старијих, реформе на универзитетима, више демократије и слободе, па је порука песама постала важнија од форме. Немачки рок, који је обрађивао теме револуције, имиграција, заштите околине, антиратну пропаганду и еманципацију жена, из тог разлога представља огледало историје ове земље“, закључио је др Пирнер.

 


Related Posts