Вести

Одржана трибина „Француски антиглобализам (актуелно стање)”

Дискусија под називом „Француски антиглобализам (актуелно стање)” на којој су говорили истакнути француски интелектуалац и аутор књиге „Западни зид није пао” Ерве Живен, професор др Љубиша Деспотовић и публициста Мирослав Паровић, одржана је на Факултету политичких наука.

Професор Деспотовић рекао је да је Ерве Живен велики интелектуалац бритког језика и стила који се овом публикацијом обраћа, пре свега  француском народу, а онда и свим грађанима Европе у циљу покретања на грађански активизам, цивилни отпор и борбу за главне темеље нашег континента. „Значај овог дела огледа се у тежњи аутора да покрене процесе рестабилизације нација, повратак цивилног и грађанског живота самим грађанима, повратак правим системима образовања и поштовања културних и цивилизацијских разлика. Он се бави и проблемом екологије и генерисањем климатских промена”, истакао је Деспотовић.

Према речима публицисте Паровића, широм света догађају се политичке промене, између осталог и предстојећи избори за Европски парламент, за чије се чланство аутор кандидовао. Он је додао да је величина Живена у томе што је на тај начин одлучио да се активно укључи у политичку арену како би се бавио политиком, а не она њиме. „Суверенистичка идеологија у својој основи није сањарење. Живеново политичко ангажовање даје нови импулс европској политици и једну врсту охрабрења да су суверенитет, слобода и независност реални појмови, то јест да је слобода извесна и могућа”, оценио је Паровић.

Писац и угледни француски познавалац широког корпуса тема из економије и екологије Ерве Живен нагласио је да је потребно очувати културне различитости и особености како би се осигурао опстанак нација. Живен је студентима поручио да је економија одавно преузела власт над политиком, а да је екологија наука која ће добити превагу над економијом. „Указаћу вам на три учења из екологије која се могу применити на политику. Пре свега, један екосистем је одржив само ако је одвојен од другог. Затим, еколошки проблеми су глобални, али решења се могу наћи на локалу. На крају, екосистем живи кроз разноликост свих биљних и животињских врста које у њему учествују”, закључио је Живен.

Модератор трибине био је професор француског језика др Ненад Крстић.


Related Posts