Вести

Асистент МА Страхиња Обреновић учесник на Инаугуралном светском конгресу посвећеном енергетској правди

Инаугурални светски конгрес посвећен енергетској правди одржан je у градовима По и Англет (Нова Аквитанија, Француска Република), од 19. до 23. јуна. Конгрес је окупио истакнуте стручњаке из области праксе и академије, из преко четрдесет и пет држава широм света.

Академски део конгреса свечано је отворен 21. јуна у просторијима универзитетског кампуса у Англету, и трајао је до петка 23. јуна.

У оквиру академске сесије, на Конгресу је излагао и асистент Факултета политичких наука Универзитета у Београду MA Страхиња Обреновић, и то на панелу посвећеном регионалним приступима енергетској правди. Он је говорио о позицији и приступу држава региона када је реч о концепту енергетске правде. Указао је на положај и улогу Енергетске заједнице у процесу праведне енергетске транзиције. У закључном делу излагања истакао је да регионални приступ може да има предности у процесу енергетске транзиције, али да и даље постоје значајне препреке на путу достизања енергетске правде и изградње енергетски праведног друштва.

Конгрес је 19. и 20. јуна окупио учеснике из света праксе, укључујући истакнуте правнике, адвокате, представнике националних регулаторних тела у области енергетике, судије Европског суда за људска права, Суда правде Европске уније, председника Европске федерације удружења за право енергетике (EFELA) и многе друге.

Главни организатори догађаја били су професори Рафaел Хефрон (Raphael J Heffron) и Луј де Фонтенел (Louis de Fontenelle) са катедре за енергетску правду и друштвени уговор (Energy Justice & the Social Contract Chair) Универзитета По и Адур (Université de Pau et des Pays de l’Adour).

Професор Хефрон је најцитиранији аутор у области права енергетике и праведне транзиције. На скупу је учествоваo и професор Робер Булард (Robert D. Bullard), познат и као „отац еколошке правде“, као и оснивач покрета за правду у питањима животне средине у Сједињеним Америчким Државама.

Related Posts