Вести

Одржано предваање ,,Нова епоха за ЕУ: Брегзит, мигранти и трампизам“

Предавање на тему ,,Нова епоха за ЕУ: Брегзит, мигранти и трампизам“ одржано је на Факултету политичких наука. Предавач и гост Факултета био је директор представништва Фондације Конрад Аденауер у Лондону господин Феликс Дане. Модератор предавања био је асистент на ФПН-у МА Стефан Сурлић.

,,Ништа у УК не окупира већу пажњу и време Лондона као Брегзит“, изјавио је Феликс Дане. Он је рекао да то значи да мање времена остаје за сва остала питања, као што је на пример, проширење Европске уније. ,,Главно Брегзит питање јесте питање односа Британије и континенталног дела Европе – и оно безмало траје готово 1000 година“, нагласио је г. Дане.  Он је објаснио да ће се, убрзо након окончања Брегзита, Србији поставити преломно питање: или постати члан ЕУ или се окренути сарадњи са државама које нису чланице ЕУ.

Феликс Дане се затим осврнуо на унутрашњу политику УК. ,,Премијерка Меј се налази у незавидној ситуацији: уколико се буде понела државнички и спроведе најблажи могући споразум о изласку из Уније то ће поделити нацију, а и са друге стране, то ће поделити њену Конзервативну странку. То је ситуација у којој је сви критикују, али заправо нико не жели да буде на њеном месту“, указао је Дане.

,,ЕУ је заробљена својим правним системом, а УК својом унутрашњом политиком“, оценио је г. Дане и додао да Брегзит са собом повлачи велике сигурносне проблеме: уједињење Ирске и отцепњење Шкотске.

,,Овај талас миграција из Сирије је само загревање за оно што Европи тек следи: до 2050. године Африка ће имати 2.2 милијарде становника – који ће похрлити преко Средоземног мора“, упозорио је Дане. Он је додао да је питање миграција искоришћено на погрешним основама за Брегзит – у Британију долазе мигранти муслиманске вероисповести из бивших колонија, што је регулисано билатералним уговорима и нема никакве везе са ЕУ.

,,Трампов популистички модел се може приметити и у УК код, у овом случају, британских националиста и популиста, попут Најџела Фаража. Они се обраћају истој групи људи“, појаснио је господин Феликс Дане и рекао како верује да ће Трамп имати још један мандат да спроводи своје политике, које се знатно разликују од онога што говори.


Related Posts