Вести

Одржано предавање ,,Председнички избори Сједињених Држава 2024. године”

Предавање на тему ,,Председнички избори Сједињених Држава 2024. године” професора Департмана за политичке науке Универзитета Клемсон из Јужне Каролине, др Џефрија Пика, одржано је у Центру за студије САД на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Драган Р. Симић, искористио је прилику да отвори и најави предавање проф. др Џефри Пика, као и да искаже своју захвалност због још једне успешно реализоване сарадње. Он је истакао да Центар за студије САД данас слави 19 година постојања. „Амерички избори нису само амерички, већ они представљају изборе од светског значаја. Америка је и даље светска сила која има велик утицај на међународне односе и игра значајну улогу на међународној сцени“, нагласио је проф. др Симић.

Професор Департмана за политичке науке Универзитета Клемсон из Јужне Каролине, др Џефри Пик, предочио је изузетно комплексну природу самог изборног процеса и бројне проблеме које он са собом носи. Он је објаснио да домаћи проблеми могу постати интернационални проблеми гледано са структуралног аспекта изборног процеса. „У оквиру избора 2024. године приметан је сличан шаблон као претходних година, као последица комплексности самог процеса. Сматрам да приликом анализе изборног процеса не треба да обраћате толику пажњу на националне анкете, упркос нашој тенденцији да се фокусирамо на њих, јер оне не говоре ништа пресудно “, рекао је проф. др Џефри Пик. Професор је нагласио да демократија представља изузетно важан идеал у оквиру друштва и да је, упркос свим потешкоћама које са собом носи овај идеал, неопходно залагати се за демократију и демократичност на свим нивоима.

Предавање је одржано у оквиру пројекта “Strategic Partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“ који заједно реализују Универзитет Клемсон, Јужна Каролина и Центар за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду, уз подршку Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

 

 

Related Posts