Вести

Одржано предавање „Хрватско-српски односи у контексту српског преговарачког процеса са ЕУ“

Гост Факултета политичких наука био је амбасадор Републике Хрватске у Републици Србији  Њ.Е. господин Гордан Бакота, који је одржао предавање на тему „Хрватско-српски односи у контексту српског преговарачког процеса са ЕУ“. У дискусији су поред амбасадора, учествовали и продекан за основне студије ФПН-а проф. др Дарко Надић, професор Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу др Синиша Таталовић и студенткиње и студенти са мастер студија.

У име Факултета политичких наука присутнима се обратио проф. др Дарко Надић поручивши студентима да нема бољег пута за успостављање мира и сарадње, него кроз науку, културу и уметност. Професор је предочио да је политика у односу између Хрватске и Србије као некаква колатерална штета која се често јавља. „На овој дискусији говорићемо о науци и каква су то искуства Хрватске која ви, као будућност једног друштва, можете употребити за неговање односа између наше две земље“, рекао је проф. др Надић.

Професор др Синиша Таталовић рекао је да је Њ.Е. г. Гордан Бакота велики познавалац српско-хрватских односа, да ће ово предавање предочити присутнима на који начин Хрватска уважава статус чланице ЕУ, као и који су све то начини сарадње између Србије и Хрватске.

Амбасадор Републике Хрватске у Републици Србији  Њ.Е. господин Гордан Бакота истакао је да је улазак у Европску унију Хрватској много тога донео и додао да је можда највећа моћ ЕУ – трансформацијска снага друштва. Амбасадор је указао на изазов са којим ће се Хрватска сусрести већ на почетку 2020. године када по први пут буде председавала ЕУ и то пред новим саставом Европске комисије. Он је истакао како ће најважнији задатак Хрватске бити да Западни Балкан постави као приоритет на свим европским агендама.

„Ми имамо јаку проевропску Владу у Хрватској, чак се и конкретни инфраструктурални пројекти раде помоћу средстава ЕУ. Јако ме радује што имамо добре пројекте са Србијом, као на пример twinning пројекат и коришћење IPARD фондова, међутим, наша сарадња се често медијски потцењује“, рекао је амбасадор Бакота. Амбасадор је указао да,  како би се осетило побољашање у односу између Хрвата и Срба, најпре треба почети од кључног питања код српских мањина у Хрватској и хрватских мањина у Србији, а то је питање нивоа инклузивности. Он је додао да је поред инклузивности, од важног значаја и образовање, култура, информисање, али и укључивање обе мањине у прекограничне пројекте. „Неопходно је да мањине поред учествовања у пројектима, осећају да имају и корист од те сарадње. Сигуран сам да долазе времена у којима ћемо, поред пуког решавања, почети и да градимо односе и стварамо много више партнерства“, казао је Њ.Е. г. Бакота. Амбасадор је закључио да је потребно решавати конкретне ствари, бавити се заједничким темамама и отварати нова питања, а не разговарати о историји и прошлости.

Након предавања, уследила је дискусија са студенткињама и студентима мастер студија Факултета политичких наука у вези са хрватским ставовима о актуелним темама у региону.

 


Related Posts