Вести

Одржана радионица „Универзални основни доходак“

Радионица „Универзални основни доходак“ одржана је на Факултету политичких наука. У дискусији су учествовали гости Факултета проф. др Мартин О’Нил са Универзитета у Јорку и проф. др Фабиан Шуперт са Краљевског Универзитета у Белфасту.

Професор др Мартин О’Нил је својим уводним излагањем представио тему дебате истакавши да је основа идеје универзалног основног дохотка та да постоји одређени ниво средстава који би сваком члану био доступан, без обзира на то да ли неко привређује или не. „Како већина традиционалних занимања бива аутоматизованa развојем технологија, теза оних који заступају идеју основног дохотка јесте та да би требало да постоје одређени ресурси који би припадали свима. Са друге стране они који се противе овој тези истичу како фискална политика једне државе тешко да може да обезбеди све то“, објаснио је професор. Он је додао како сматра да не би требало да размишљамо у правцу универзалног дохотка, већ универзалних услуга и како бисмо спречили огромне сегрегације у друштву, уколико би се општи доходак улагао у образовни или здравствени систем.

Говорећи на тему универзалног основног дохотка професор др Фабиан Шуперт предочио је како многи аутори сматрају да је ова стратегија потпуно погрешна. „Постоји много лоших верзија ове идеје, али да у основи стоји једна исправна мисао, то није само начин алокација ресурса према коме свако добија одређени износ“, појаснио је професор Шуперт. Он је навео како је промењено схватање о друштву око тога која је улога економије и Централне банке, те да би главна тежња требало да буде како створити потенцијал да људи могу самостално да стварају доходак. „Не сматрам да је опортунитетни трошак ове идеје толики и сматрам да је ово занимљив предлог искључиво уколико се имплементира на прави начин“, оценио је професо Фабиан Шуперт.

Радионицом је модерирао проф. др Марко Симендић са Факултета политичких наука, а у дискусији су учествовали професори, асистенти и студенти Факултета.

Радионица је одржана у оквиру циклуса предавања Либерални демократски социјализам Центра за студије конституционализма, која су одржали проф. др Мартин О’Нил и проф. др Фабиан Шуперт од 3. до 5. априла 2019. године на Факултету полтичких наука Универзитета у Београду.


Related Posts