Вести

,

Конкурс за доделу награде ,,Др Предраг Симић”

У спомен на професора др Предрага Симића, његова породица, Факултет политичких наука Универзитета у Београду и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе, уз подршку Амбасаде Републике Словачке у Београду, расписују

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ „ДР ПРЕДРАГ СИМИЋ“

Награда је намења ауторима најбољих студентских радова из области спољне политике Србије и балканских односа, научних области за које је професор Симић био истакнути стручњак, бритак аналитичар, плодан аутор и инспиративан професор. Конкурс за доделу награде за 2024. годину отворен је од 08.12.2023. до 15.01.2024. године. Студенти основних академских студија или студенти мастер академских студија на Факултету политичких наука, који желе да конкуришу, треба да пошаљу рад дужине од 1800 до 2200 речи на једну од следећих тема:

  • Како превазићи проблеме и изградити квалитетније билатералне односе Србије и Хрватске?
  • Да ли је (и како) могуће да Србија паралелено продубљује своје односе и са САД и са НР Кином?
  • Које је најбоље трајно решење за останак и опстанак Срба на Косову и Метохији?
  • Каква је и каква би требало да буде улога медија у региону у сагледавању прошлости и разумевању заједничке будућности?
  • Да ли је успостављање Заједничког регионалног тржишта у оквиру Берлинског процеса корак ка успостављању зоне дугорочног мира на Западном Балкану?
  • Да ли је (и како) могуће убрзано интегрисати читав регион у Европску унију?

Радови би требало да садрже јасан одговор на питање и језгровиту аргументацију. Неопходоно је да буду уредно референцирани, у академској форми, са пописом литературе. Радове је потребно послати у форми Word документа на адресу: milan@cddri.rs до 23:59:59 сати 15.01.2024. године.

Ауторима три најбоља рада биће уручене новчане награде и плакете  на свечаној церемонији 19. 1. 2024. године на Факултету политичких наука.

Присутнима ће се, у уводном делу, као знак захвалности на доприносу развоја српско-алжирских односа које је пружио професор Предраг Симић, обратити амбасадор Алжира у Републици Србији Њ.Е. Фатах Махраз, са кратким рефератом на тему ,,Односи Алжира и Србије”.

Након тога, меморијално предавање на тему ,,САД и Кина – узроци и последице економског Хладног рата” у част професора Предрага Симића одржаће професор Економског факултета и Факултета политичких наука у пензији др Иван Вујачић. Професор Вујачић се, као и професор Симић, поред успешне академске каријере истакао и у дипломатској пракси, обављајући функцију нашег амбасадора у САД. Професор Вујачић је и председавао Форумом за међународне односе Европског покрета у Србији, чији је председник раније био и професор Предраг Симић.

Чланови жирија су: проф. др Драган Р. Симић, проф. др Дејан Јовић, проф. др Иво Висковић, др Јасминка Симић,  доцент др Милан Крстић. За све додатне информације потребно је обратити се Милану Крстићу на имејл: milan.krstic.fpn@gmail.com .

Related Posts