Вести

Други дан манифестације „Недеља одрживог развоја ФПН Vol. 2“

Предавање под називом „Будућност енергије и енергије будућности“ одржано је на Факултету политичких наука у оквиру другог дана манифестације „Недеља одрживог развоја ФПН“. Предавање је одржао Милош Костић из фирме Solaris energy.

На почетку свог излагања инжењер машинства Милош Костић, говорио је о раду у Solaris energy, највећем инвеститору обновљивих извора енергије у нашој земљи и искуствима које је стекао из прве руке радећи на разним пројектима. „У протеклих годину дана више од половине количине струје које је Србија произвела кроз алтернативне изворе, произведене су у нашим соларним електранама“, истакао је он. Костић је указао на статистичке податке који показују да, иако има одређених помака што се тиче коришћења обновљивих извора енергије, те бројке су неупоредиво мање у односу на Немачку.

Говоривши о улагањима државе у обновљиве изворе енергије, нарочито соларне енергије, он је објаснио како је 2009. године Република Србија кренула да улаже у пројекте ове врсте, али како и даље постоји доста сметњи када се говори о претварању овога у праксу. „И даље се налазимо на веома ниским нивоима технолошког, али и економског развоја“, објаснио је Костић. Он је навео како ће уредба Владе која говори о улагањима у алтернативне изворе енергије бити на снази до краја 2019. године након чега ће се субвенционисање цена знатно променити, али нас и упознао са тим како је, да би се инвестиција у ове изворе енергије реализовала, потребно око 7-8 година у зависности од тренда раста цена.

Костић је објаснио које су најважније ствари о којима треба водити рачуна када се говори о изградњи соларних електрана говорећи кроз пример добре праксе, а то је електрана у Кладову изграђена 2013. године. „Када се соларна електрана планира прво треба да се гледа мапа зрачења у датој земљи, али и на глобалном новоу, али је јако важно познавати и микроклиматске услове“, истакао је он. Он је показао како мапа зрачења изгледа на примеру Србије, где је зрачење дијагонално. „Треба водити рачуна на све детаље, укључујући и сенке, јер уколико се неки детаљ превиди, а смета сунчевој светлости, неће се створити електрон“, навео је Милош Костић.

Следећи панел био је на тему „Будућност амбалаже: алтернативна биоразградива амбалажа”, на којој су представљене иновације најбољих младих научника Србије, победници BASF Start up Science конкурса.

На крају другог дана манифестације „Недеља одрживог развоја ФПН“ приказан је филм Plastic China (2018) у режији Jiuliang Wang.

Related Posts