Вести

Четврти дан манифестације „Недеља одрживог развоја ФПН Vol.2″

Панел-дискусија под називом Stop animal abuse oдржана је на Факултету политичких наука у оквиру четвртог дана манифестације „Недеља одрживог развоја ФПН”. Учесници дискусије били су Снежана Миловановић, председница организације Слобода за животиње, Елвир Буразеровић, директор организације ORCA и Никола Булатовић испред The save movement.

Снежана Миловановић објаснила је да живимо у антропоцентричној заједници која човека види као средиште свих догађаја, а остале врсте маргинализује. Такође, она је нагласила да је потребно што више информисати младе људе у циљу развијања свести о томе да животиње нису само употребна средства, већ да би требало да буду слободни као и људи. „Ми највише пажње и љубави показујемо својим кућним љубимцима али постоји још једна велика група животиња, којих има десет пута више него самих људи а то су фармске животиње”, казала је Снежана и додала да се највеће злостављање управо дешава у фармском узгоју. На самом крају, истакла је да је важно да схватимо да је заиста могуће ослобађање свих животиња али да су потребни мали и поступни кораци.

Елвир Буразеровић предочио је да је најважније људима показати да су и животиње бића која могу осетити бол, патњу и стрес, баш као и сам човек. Буразеровић се осврнуо на узгој фармских животиња и нагласио да огромна продукција меса озбиљно деградира природне ресурсе и она може бити огромна претња опстанку цивилизације. Господин Буразеровић говорио је и о великом броју напуштених паса, који су један од проблема у многим деловима Србије и подвукао да је најбоље решење неки вид националне стратегије. „Овај проблем због своје сложености делује као је нерешив, али верујем да млади студенти, пре свега политиколози који се баве екологијом, могу да дају велики допринос”, закључио је Буразеровић.

 

На крају четвртог дана манифестације „Недеља одрживог развоја ФПН Vol.2″ приказан је филм „Шта чекамо?” (2016) у режији Marie-Monique Robinž.

Related Posts