Вести

Одржан други део предавања „Како се прави психолошки портрет политичара?”

Професор на Катедри за политичку социологију и психологију Факултета политичких наука Московског државног универзитета „Ломоносов” господин Николај Ракитјански, одржао је други део предавања на тему „Како се прави психолошки портрет политичара?” у организацији Центра за руске студије Факултета политичких наука.

Николај Ракитјански рекао је да уколико знамо да је инструмент мишљења говор онда смо у стању да га константно усавршавамо. „Уколико својој деци усадите квалитетан говор даћете им предност на конкурентском плану. Потребно је да мозак доживи велики напор па се у кори великог мозга ствара задовољство које се шири на све органе”, истакао је Ракитјански и додао које су то четири кључне етапе за усавршавање говора, које се могу комбиновати.

Професор Ракитјански истакао је Аристотелову тезу да је језик инструмент људског размишљања. Питање које често поставља својим студентима јесте која је професионална особина која политичару обезбеђује успешно делање. Ракитјански сматра да је то реалистичност размишљања, нормативност и организација мишљења. Он је навео да ефикасан политичар мора познавати нормативности друштва у ком ради. „Врхунске политичаре одликује то да могу да изађу из нормативних оквира, а да то нико не примети“, подвукао је Ракитјански.

 

Related Posts