Вести

Улога јужноамеричких држава у мировним операцијама УН-а

Преносимо вам позив на предавање „Улога јужноамеричких држава у мировним операцијама УН-а”, које Друштво хиспаниста организује у оквиру уводних активности за трећу Међународну летњу школу латиноамеричких студија. Предавање ће се одржати у понедељак, 17. јуна са почетком у 19 часова у Установи културе Стари град.

Јужноамеричке државе су у протекле две деценије постале главни актер у мировним операцијама УН-а. Преко половине војника, као и свих команданата снага из хаићанске мисије MINUSTAH било је са континента. Заједно са Уругвајем, Бразил је био један од првих десет који су допринели, и настојао је да искористи своје учешће у MINUSTAH-у и другим операцијама као кључни камен темељац за већу глобалну улогу.

Разговараћемо о укључености јужноамеричких држава у мировне операције и интервенције, фокусирајући се на кључне мотиве, као и на нормативне преференције и историјске принципе који су у основи њиховог учешћа. Фокус на нормативној напетости између страховања постколонијалних држава када је реч о војним интервенцијама и ослањање западних држава на војну силу као кључни елемент не само глобалних безбедносних решења, већ и њиховог континуираног вођства.

Говори: Kai Michael Kenkel, ванредни професор на Институту за међународне односе на Паписком католичком универзитету у Рио де Жанеиру (IRI / PUC-Rio) и истраживач-сарадник на немачком институту за глобалне и просторне студије (GIGA) у Хамбургу.

Предавање ће бити на енглеском језику.

***

Биографија:

His area of specialization is international security, particularly peace operations and norms of intervention. He is the editor of four books and has published extensively on the subject, including in International Peacekeeping, Global Governance, International Affairs and Global Responsibility to Protect. Within this subject his focus is on the participation of Brazil–as a player in the Global South, a South American state and an emerging power–in international security governance.

Professor Kenkel hold degrees from The Johns Hopkins University and the Graduate Institute in Geneva, and has completed postdoctoral work at the University of British Columbia and at GIGA. He has held teaching engagements at universities in Brazil, Canada, Germany and Switzerland, and has advised 80 theses at various levels from PhD to undergraduate. He was Director of Graduate Studies at IRI/PUC-Rio from 2013 to 2016 and from 2010 to 2013 was editor of Contexto Internacional, one of Brazil’s most respected journals in International Relations. He has held positions in the Brazilian International Relations Association (ABRI) and the Brazilian Defence Studies Association (ABED).

Related Posts