Вести

Одржано предавање професорке Катарзине Елиас

Предавање професорке Катарзине Елиас са Јагелонског универзитета у Кракову одржано је на Факултету политичких наука. Тема предавања била је „Принципи јавне акције-перспектива Хане Арент“, а организовао га је Центар за конституционализам Факултета политичких наука.

Професорка Елиас на почетку свог излагања истакла је како је једна од честих претпоставки о делима Хане Арент како су то идеалистичка дела која се не тичу политичке реалности. „Није истина да у делима Арентове нема конкретних политичких циљева, срж учења Хане Арент о политичком делању јесу конкретни, а не апстрактни циљеви. Јако је тешко делати уколико циљ није конкретан“, навела је професорка Катарзина Елиас. Она је објаснила како је акција у теорији Хане Арент представљена као најспонтанији део vita activa и додала  да је специфично код акције то што захтева компоненту спонтаности.

„Хана Арент је тврдила да је акција вођена принципима акције. Принципи су уверења која дели група људи у одређеном историјском раздобљу“, изнела је Елиас. Она је предочила како је акција јавна и као примере акције навела одлазак на концерт или учешће у протестима за заштиту животне средине. Такође, указала је на то да критика често занемарује дистинкцију између циљева и значења акције. „Делање строго вођено принципима представља известан политички идеал. Оно је слободно докле год је удео принципа већи од удела интереса“, подвукла је професорка Катарзина Елиас.


Related Posts