Вести

Учешће у глобалном пројекту ‚‚Ко прави вести”

Тим Центра за медије и медијска истраживања ФПН-а учествује у највећем и најдуготрајнијем истраживачком пројекту који се бави положајем жена у медијима “Who makes the news”. Мониторинг медија ове године обухвата 130 земаља широм света са циљем да се установи улога рода у процесу продукције вести и приказа стварности у информативним медијима.

Тим из Србије, на чијем челу се налази проф. др Сњежана Миливојевић, окупља девет студената различитог степена студија које повезује интересовање за медијска истраживања и питања рода. Анализом је обухваћено 18 редакција традиционалних и онлajn медија, односно садржај који су пласирали на сам дан глобалног мониторинга – 29. септембара 2020. године.

Ово је други пут да Центар за медије учествује у пројекту који на глобалном нивоу постоји од 1995. године и у петогодишњим циклусима понавља истраживање да би се пратили трендови у степену заступљености и начину приказа рода. У исто време, пројекат представља и највећу заговарачку иницијативу у свету усмерену ка промени репрезентације жена у медијима.

Related Posts