Вести

Одржан округли сто „Демократске иновације: алтернативни ангажмани грађана при отпору ауторитаризму“ на 17. Сабору политиколога

Округли сто на тему „Демократске иновације: алтернативни ангажмани грађана при отпору ауторитаризму“,  на ком су говорили Јована Тимотијевић из колектива ,,Министарство простора”, Ема Џејна Смоло Зукан са Универзитета у Сарајеву, Зорица Велковска из организације „Блинк 42-21“ и активиста Ади Селман из покрета грађана „Картон револуција“, одржан је другог дана 17. Сабора политиколога.

Ема Џејна Смоло Зукан објаснила је да је делиберативна демократија приступ у ком грађани треба да учествују у процесу доношења одлука који неће бити искључиво везани за изборни процес. Она је истакла да се у нашем региону делиберативне праксе, које су прописане законом, најчешће не поштују или не успевају да укључе грађане на начин који би осигурао њихову активну партиципацију. „Одговорност је обострана, са једне стране грађани своје учешће у политичким процесима доживљавају прилично пасивно, а са друге стране изабрани представници власти их посматрају слично, кроз призму изборног процеса, као да су они само гласачи. Идеја делиберативне демократије јесте да се тај процес не заврши само изласком на изборе, него да наставимо да разговарамо на различите начине“, навела је Смоло Зукан.

Јована Тимотијевић указала је на то да постоје формалне процедуре укључивања грађана као што су јавне расправе, али се оне на лествици партиципације задржавају само на нивоу информисања, у најбољем случају на консултацијама. Она је подвукла да су инклузивност, процес делиберације и транцформација која се дешава свим учесницима у разговору, најважније карактеристике делиберативне демократије. „Процес делиберације је врло јасно модериран и структуиран разговор у ком су у исто време представљени различити интереси и различите иницијативе, овај процес је врло важан, а није примењен у формалним механизмима. Кроз наше искуство сведочимо трансформацији која се дешава свим учесницима који спознају добробити и квалитете рационалне размене аргумената“, рекла је Јована Тимотијевић.

Зорица Велковска појаснила је како функционише платформа “mCommunity” и навела да су основни циљеви управо оснаживање грађана и институција, едукација и приближавање културе кроз коришћење технологије. Она је додала да се труде да искористе све алатке које нуде друштвене мреже како би заинтересовали грађане да користе апликацију. „У 2020. години вршили смо истраживање које је показало да 89% становника никада није учествовало у процесу доношења одлука у оквиру јавних институција, а свега 8,8% младих је имало било какав контакт са јавним установама. Тражили смо начине да их мотивишемо да учествују и схватили да је то најбоље да то урадимо путем мобилне апликације, наша платформа “mCommunity” повезује грађане са представницима општина“, подвукла је Велковска.

Ади Селман приближио је начин на који „Картон револуција“ дефинише кључне проблеме којима ће се бавити. Он је напоменуо да је најважније поставити питање како да се премости јаз између политике, невладиног сектора, академске заједнице и грађана. „Треба да пронађемо начин да народу приближимо одређени проблем и зашто је он за њих важан, тек онда ћемо у грађанима имати сараднике. Ми преузимамо улогу споне између грађана и доносиоца одлука, наше искуство је показало да је најефикасније да будемо комбинација академске заједнице и улице“, закључио је Селман.

Модераторка округлог стола била је Катарина Тадић из Европског фонда за Балкан.

Related Posts