Вести

Други дан Друге школе америчких студија

Прво предавање другог дана Школе америчких студија одржао је доц. др Александар Милошевић са Факултета политичких наука на тему „Основне одлике економске моћи САД на почетку 21. столећа“.  Милошевић је изјавио да је срећан што у периоду када интересовање за американистичке студије опада,  ипак велики број студената прати ову школу. „Иако би неко можда рекао да су Сједињене Америчке Државе у „опадању” последњих година, Америка је и даље кључни економски и политички актер на глобалној сцени“, рекао је Милошевић. Милошевић је истакао да све више држава, али и економских стручњака сматра да САД више нису водећа економска сила и да губе на својој популарности у последњих неколико година. Према појединим истраживањима, доцент Милошевић навео је да је популарност САД-а расла за време Обаминог мандата, али да је почела поново да опада доласком Трампа. У свом излагању Милошевић се осврнуо и на могуће економске последице предстојећих избора, као и о потенцијалном резултату истих.

„Америчка револуција и стварање Сједињених Америчких Држава“ била је тема другог предавања које је одржао проф. др Саша Мишић са Факултета политичких наука. Професор је предавање почео чувеном патриотском песмом из периода Америчке револуције и рата за независност „Yankee doodle”.  У свом излагању Мишић се фокусирао на узроке и ток америчког рата за независност. „Кључни фактор и прекретница у рату била је 1778. година, када се Маркиз Лафајет са француском војском и осталим европским земљама прикључио америчким трупама и помогао им да дођу до победе“, истакао је Мишић. На крају предавања, професор Мишић објаснио је како је изгледао процес доношења устава и успостављања чврсте, стабилне и суверене земље. „У периоду пре доношења устава, САД је више изгледала као нека лига нација него САД. Тек након неколико година и побуна у савезним државама, Америка је успела да нађе компромис и успостави чврсту и стабилну државу“, појаснио је Мишић.

У оквиру Друге школе америчких студија, која се реализује поводом обележавања 16 година од оснивања и рада Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука, биће организован низ предавања и радионица на којима ће студенткиње и студенти имати прилику да од еминентних и водећих стручњака y области америчких студија сазнају више о америчкој историји, политичком систему, о улогама САД-а у савременом међународном поретку, америчким изборима и српско-америчким односима.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.

Related Posts