Вести

Шести дан Друге школе америчких студија

Прво предавање шестог дана Друге школе америчких студија одржао је др Милан Крстић из Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука Универзитета у Београду и један од уредник веб портала americki-izbori.rs на тему „Српско – амерички односи током 1990-их“. „На овом предавању ћу хронолошки, без много теоријског приступа, објаснити  зашто је важно да разумемо однос Србије и САД-а током деведесетих година и каква је била улога Америке у распаду Југославије“, рекао је Крстић. Он је овај период поделио на четири фазе, фазу неразумевања и пропуштене прилике (1989 – 1992), фазу пада у односима (1992 – 1995), затим фазу привремене нормализације (1996 – 1998) и на последњу, четврту фазу пада ка дну (1998 – 2000). Кроз занимљиву и интерактивну презентацију објаснио је неке од најзначајнијих политичких догађаја у односу ове две земље, од којих неки и даље интригирају српску јавност и остали су нејасни до данас. На крају предавања заинтересованим студентима и студенткињама пружена је прилика за постављање питања и расправу о теми.

„Српско – амерички односи од 5. октобра 2000. године до данас“ била је тема другог предавања које су одржали др Милан Крстић и асистент МА Марко Дашић са Факултета политичких наука. Др Милан Крстић објаснио је да се однос Србије и САД након 2000. године може поделити у пет фаза, фазу успона у односима (2000 – 2004), фазу паралелне сарадње и заоштравања (2005 – 2008), фазу захлађење и тихе конфронтације (2008 – 2010), фазу благог опоравка и дистанцирања САД од региона (2010 – 2018) и на фазу повратка САД у регион (2018 – 2020). „Након 5. октобра 2000. године САД пребацује акценат са Балкана на Блиски исток и продубљује сарадњу са Србијом. Питање сецесије Косова довешће до значајног захлађења односа, али ће Србија након 2010. године пристати на компромисе и тиме довести до благог опоравка односа“ , рекао је др Милан Крстић. Он се позвао на текст мр Драгана Живојиновића и закључио да се Србија налази у безбедносној „сенци“ САД.

Асистент МА Марко Дашић окарактерисао је однос Србије и САД током Трампове администрације као дипломатију специјалних представника. „До изражаја долази прагматизам спољне политике Америке, у оквиру којег би се, у крајње поједностављеном смислу, рекло да су Американци у стању да истрпе нешто што им није према вољи, када је реч о унутрашњим политичким процесима све дотле, док је  актуелна конфигурација власти спремна да испоручи решења која су на линији интереса САД у датом питању“, предочио је Дашић. Он је своје предавање завршио кратким разговором са полазницима школе о Вашингтонском споразуму.

На крају предавања одржана је дискусија у оквиру које су полазници школе постављали питања и размењивали мишљења са данашњим предавачима.

У оквиру Друге школе америчких студија, која се реализује поводом обележавања 16 година од оснивања и рада Центра за студије Сједињених Америчких Држава Факултета политичких наука, организован је низ предавања и радионица на којима ће студенткиње и студенти имати прилику да од еминентних и водећих стручњака y области америчких студија сазнају више о америчкој историји, политичком систему, о улогама САД-а у савременом међународном поретку, америчким изборима и српско-америчким односима.

Школу је подржала Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts