Вести

Отворен програм ,,Нова генерација грађанског активизма: Покрети, активизам и цивилно друштво”

Програм ,,Нова генерација грађанског активизма: Покрети, активизам и цивилно друштво” свечано је отворен на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Присутнима се обратио декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић који се осврнуо на важност теме грађанског активизма и нагласио да је Факултет политичких наука право место на коме треба да се разговара о овом питању. Он је додао да је борба за снажно грађанско друштво непрестана и да је она префикс када се разговара о постојању демократских институција. „Препознајући улогу и друштвену одговорност Универзитета, ми настојимо да реализујемо овај пројекат и да на овај начин допринесемо проширењу схватања важности цивилног друштва. То постижемо уз нова партнерства, разумевање контекста и начина адаптације цивилног друштва“, рекао је проф. др Симић.

Директорка PartnersGlobal у Србији Биљана Дакић захвалила се Факултету политичких наука на сарадњи и могућности да заједнички осмисле и понуде овај курс који истражује теорију и праксу грађанског активизма, могућности за организовање грађана и прилике за остваривање промена у различитим областима друштвеног ангажмана. Она је навела да верује да је ова врста садржаја нарочито значајна за младе и образоване грађане, будуће друштвене лидере. „Овај програм видимо као квалитетну прилику да по завршетку и током курса критички преиспитате знања која сте већ усвојили и да будете охрабрени да наставите лична теоријска и практична усавршавања. Наша жеља је да помогнемо да се грађански простор прошири и унапреди, како би грађани на различите начине могли да искажу свој глас и да буду препознати део политике“, закључила је Биљана Дакић.

Продекан за научноистраживачку делатност Факултета политичких наука проф. др Немања Џуверовић, представио је др Кјару Милан. Он је предочио да је она доценткиња политичке социологије на Факултету политичких и друштвених наука, Scuola Normale Superiore из Фиренце и експерт у области грађанског активизма у нашем региону.

Уводно предавање на програму на тему „Улога цивилног друштва и могућности за постизање друштвених промена: Лекције из региона“ одржала је др Кјара Милан. Она је објаснила разлику између грађанског друштва и грађанских покрета, али и навела да поједини теоретичари сматрају да се они могу дешавати у исто време, као и да су то само различити начини укључивања у продуктивну акцију. „Теоријски их можемо сматрати сличним феноменима, а и емпиријски видимо да одређене организације изгледају и као организације грађанског друштва и као грађански покрети. То се дешава нарочитио након 2008. године, јер су се услови и расположиви ресурси променили“, подвукла је др Милан. Она се осврнула на ситуацију у региону и навела да постоје заједничке карактеристике које су приметне на протестима, у последњих петнаест година. То су исти тригери за покретање протеста, обично откривање информација који изазивају емотивну реакцију код људи услед незадовољства одлукама које су креатори политика донели, креативни начини исказивања протеста и учешће младих људи.

Програм истражује теорију и праксу активизма, односно различите форме организовања грађана и грађанки (друштвене покрете, неформалне облике организовања, организације грађанског друштва) и могућности и прилике за постизање друштвених промена.

Овај програм реализују Факултет политичких наука Универзитета у Београду и PartnersGlobal.

Related Posts