Вести

Одржана дискусија о америчким председничким изборима 2020. године са професором Џефријем Пиком и студентима Универзитета Клемсон

Онлајн дискусија о америчким председничим изборима 2020. године одржана је са шефом департмана за политичке науке Универзитета Клемсон професором Џефријем Пиком, студентима курса о америчкој спољној политици Универзитета Клемсон и студентима Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Шеф департмана за политичке науке Универзитета Клемсон професор Џефри Пик истакао је да су председнички избори у Америци једна врста такмичења за освајање електорских гласова савезних држава. Он је објаснио да свака савезна држава има своја правила гласања и да се она разликују од једне до друге државе. „Овогодишњи избори су врло атипични. На претходним изборним циклусима неформални победник био је познат већ исте вечери, док ћемо ове године резултате знати тек крајем недеље“, сматра Џеф Пик. Он је саопштио да је мана електорског система то што нечији глас вреди више на основу географског положаја. Оценио је да се због оваквог система гласања кампања фокусира на савезне државе које бирају већи број електора, док се неке државе занемарују.

Студенти оба универзитета су овим путем разменили мишљења о актуелним изборима у Америци. Током дискусије, студенти су се сагласили да им је овај програм дао важан увид у политичку ситуацију у држави која им географски није блиска али чија унутрашња и спољна политика има огроман утицај на цео свет па тако и Србију.

Дискусија је одржана у оквиру пројекта „Strategic partnership with Serbia: US Politics and International Affairs“ који изводе заједно Универзитет Клемсон и Центар за студије САД Факултета политичких наука Универзитета у Београду уз подршку Стејт департмента и амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији.


Related Posts