Вести

Одржана онлајн радионица „Болести зависности – могућност опоравка и како га постићи?”

Онлајн радионица на тему „Болести зависности – могућност опоравка и како га постићи“, у организацији Уније студената социјалног рада (УССР) Факултета политичких наука Универзитета у Београду, одржана је путем платформе Zoom.

Радионицу су водиле професорка др Јасна Хрнчић и асистенткиња Марија Вучинић Јовановић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Први део радионице на тему болести зависности одржала је професорка Факултета политичких наука др Јасна Хрнчић, која је указала да поред зависности од психоактивних супстанци постоје и други облици зависности који не укључују нужно конзумирање хемијских супстанци. „Главна ствар код болести зависности је намерно понашање које се регуларно понавља и које је јасно штетно, чак и опасно за ту особу и друге људе. Када је особа зависна, она прогресивно проводи све више времена у тражењу, узимању и обезбеђивању онога од чега је зависна, али и прогресивно занемарује друга задовољства и интересовања, што је заједничка карактеристика свих облика зависности“, објаснила је проф. др Хрнчић. Она је закључила да је за опоравак неопходан системски приступ.

Начини опоравка од болести зависности била је тема другог дела радионице, коју је одржала асистенткиња Факултета политичких наука Марија Вучинић Јовановић. Она је предочила да је опоравак, као и зависност, процес, а не изоловани догађај. „Опоравак је веома разнолико искуство и особе које се опорављају, опорављају се помоћу бројних и различитих механизама, а према својим индивидуализованим путевима. Међутим, то не значи да се ништа не може предузети како би се овај процес подржао и створила култура која је подржавајућа и инклузивна“, рекла је асистенткиња. Она је истакла да је опоравак вредан борбе, али и прослављања, јер доприноси како појединцу, тако и заједници којој припада.

Модераторка интерактивне онлајн радионице била је студенткиња Јована Јаковљевић из Уније студената социјалног рада ФПН.


Related Posts