Вести

Потписан Меморандум o разумевању између Факултета политичких наука, Универзитета у Београду и Охајо Стејт Универзитета (САД)

Велико нам је здовољство да вас обавестимо да је потписан Меморандум o разумевању између Факултета политичких наука Универзитета у Београду (Центра за студије Сједињених Америчких Држава), Универзитета у Београду и Охајо Стејт Универзитета (The Ohio State University) из Колумбуса, америчке савезне државе Охајо (Сједињене Америчке Државе).

Горепоменуте Стране увиделе су заједничку корист да покрену следеће заједничке активности:

  1. Размену теза, наставног материјала и друге научне и технолошке литературе
  2. Истраживачку сарадњу
  3. Размену наставника и студената за предавања, напредне студије и истраживања
  4. Спровођење заједничких радионица, симпозијума итд. на теме од заједничког интереса, и
  5. Истраживање могуће размене студената.
  6. Спровођење активности партнерског пројекта „Српска образовна Алијанса“ (Serbian Educational Alliance), основаног уз помоћ донације Стејт департмента Сједињених Америчких Држава и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, између Центра за словенске и источноевропске студије и Факултетa политичких наука Универзитета у Београду, који ће покрити период од 01. јануара 2020. године до 31. децембра 2021. године, за подршку настави и истраживањима.

Меморандум о разумевању, као логичан наставак државног партнерства Републике Србије и америчке савезне државе Охајо, усмерен је пре свега на спровођење пројекта „Српска образовна алијанса“ (Serbian Educational Alliance) који финансирају Стејт департмент и Амбасада Сједињених Америчких Држава у Републици Србији. Пројекат вредан 300 000 америчких долара намењен је, између осталог, следећим активностима: 1) одржавање заједничке виртуелне наставе и заједничких онлајн предавања, 2) студијски боравак наставника и сарадника Факултета политичких наука Универзитета у Београду на Охајо Стејт Универзитету, 3) студијски боравак наставника и сарадника Охајо Стејт Универзитета на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, 4) боравак студената Факултета политичких наука Универзитета у Београду на Охајо Стејт Универзитету ради учешћа на годишњој Словенској конференцији (Midwest Slavic Conference), коју организују Центар за словенске и источноевропске студије Охајо Стејт Универзитета и Удружење за словенске студије Средњег Запада (Midwest Slavic Association), 5) заједничка истраживања унутрашње и спољне политике Републике Србије и Сједињених Америчких Држава и 6) сарадња и заједничка онлајн предавања са Мершон Центром за међународне безбедносне студије (The Mershon Center for International Security Studies) Охајо Стејт Универзитета.

У име Факултета политичких наука Универзитета у Београду и Центра за студије Сједињених Америчких Држава, споразум је потписао декан Факултета и директор Центра проф. др Драган Р. Симић, у име Универзитета у Београду ректоркa Универзитета проф. др Иванка Поповић, а у име Охајо Стејт Универзитета, споразум су потписали директорка Центра за словенске и источноевропске студије проф. др Ангела Брајнтлингер (Angela Brintlinger)проректор за глобалне и међународне односе Гил Лац (Gil Latz) и виши потпредседник за пословање и финансије и главни финансијски службеник Охајо Стејт Универзитета Мајкл Пападакис (Michael Papadakis). 

Охајо Стејт Универзитет (The Ohio State University) је основан 1870. године и представља један од водећих америчких универзитета. На њему студира око 70 000 студената и смештен је у главном граду америчке савезне државе Охајо, Колумбусу. Од познатих имена из области међународних односа и политичких наука уопште који на њему предају, треба поменути најважнијег представника теорије социјалног конструктивизма, Александера Вента (Alexander Wendt), познатог теоретичара реализма у међународним односима, Рандала Швелера (Randall L. Schweller) као и Џенифер Мицен (Jennifer Mitzen), једну од водећих представница теорије онтолошке безбедности.

Извор: DENIS TANGNEY JR./ISTOCKPHOTO.COM

Извор: https://www.osu.edu/downloads/images.html

Извор: https://www.osu.edu/downloads/images.html

Извор: https://www.osu.edu/downloads/images.html

 

 

Related Posts