Вести

Одржан онлајн семинар „Начини и принципи рада са женама жртвама насиља”

Онлајн семинар на тему „Начини и принципи рада са женама жртвама насиља“, у организацији студентске организације Унија студената социјалног рада Факултета политичких наука и Аутономног женског центра, одржан је путем платформе Zoom.

У оквиру семинара одржана су предавања и радионице посвећене облицима и врстама насиља, феминистичким принципима рада на СОС телефону, као и правним оквирима за заштиту жена од насиља у породици. Предавања и радионице водиле су сос консултанткиње и социјалне раднице Аутономног женског центра Јована Маркулић и Ања Зечевић.

„Поред физичког и психичког насиља постоји још економско и сексуално насиље.Може се рећи да су ова четири вида насиља основна и најучесталија“, изјавила је Јована Маркулић. Она је додала да су у 90 одсто случајева породичног насиља насилници мушкарци, а у значајно мањем броју случајева су жене насилне и то у контексту насиља које трпе. „На телефон Аутономног женског центра јављају се жене са искуством насиља. Поред СОС телефона, имамо и индивидуалне консултације које се сада због актуелне ситуације са пандемијом такође одвијају путем телефона и ту разговарамо о њиховим проблемима и начинима како могу да изађу из насиља“, рекла је Јована Маркулић. Она је приметила да због дуготрајног насиља, жене временом губе свест о тежини свог проблема и сматрају свој случај мање значајан у односу на друге.

„Деца се такође сматрају жртвама насиља, уколико присуствују сценама где је мајка жртва насиља. Деца можда не доживаљају директно насиље, али су трауматизована ако чују или виде да њихова мајка има повреде“, истакла је Ања Зечевић. Она је навела да је уцењивање децом један од механизама путем ког насилници покушавају да врше контролу над женом. „Породични законик донесен 2005. године дефинише породично насиље као кривично дело и доноси нове мере. Чланом 10. истиче се да је забрањено насиље у породици и да свако има право на заштиту од насиља“, нагласила је консултанткиња Зечевић. Она је додала да су поред Породичног закона, значајни и Кривични закон, као и Закон о спречавању насиља у породици чија је сврха да се жртва заштити сада и овде.

Подсећамо вас да је бесплатан број СОС телефона 0800 100 007.

Related Posts