Вести

Одржана онлајн трибина „Родољубље – нова или стара вредност српске стратешке културе?“

Онлајн трибина на тему „Родољубље – нова или стара вредност српске стратешке културе?“ на којој су говорили професори Факултета политичких наука Универзитета у Београду др Часлав Копривица и др Филип Ејдус одржана је путем платформе Zoom.

Проф. др Часлав Копривица казао је да појам родољубље подразумева љубав према свом народу и према сродницима. Он сматра да је оваква веза функционално условљена, јер дисфункционална породица и народ не подразумевају љубав. „Добро је имати отаџбину, односно народну заједницу која нас у себе прима. Она представља оквир за нашу примарну социјализацију и за идентитетско развијање“, рекао је проф. др Копривица. Професор је истакао да се родољубље најбоље искушава у граничним ситуацијама. Он је објаснио да је гранична ситуација у епистемолошком смислу важна, јер ствари у свом окружењу можемо схватити тек када се нађемо у њој.

Проф. др Филип Ејдус навео је да родољубље треба разликовати од слепе лојалности према политичким елитама. Он је објаснио да су родољубље и патриотизам укључиви и да подразумевају дијалог на који начин да организујемо боље живот. „Родољубље и патриотизам, који су грађанске врлине, нису исто што и етно-национализам који је опасан по демократију. Родољубље треба да буде једна од основних грађанских врлина, а борба за државу у којој се добро живи је суштина родољубља“, предочио је проф. др Ејдус. Он је указао да образовање о родољубљу треба да научи младе о својој историји како би разумели шта је грађанска дужност и учешће у истој. Професор је подвукао да се под плаштом патриотизма, а заправо у име етничког национализма, често врши репресија над мањинама, гушење плурализма и ућуткивање демократије.

Трибину је организовала студентска организација Српски политички форум. Модераторка трибине била је студенткиња Факултета политичких наука Наталија Пауновић.


Related Posts