Вести

Одржано oнлајн предавање „Слобода у затвору и изолацији“

Његово Блаженство архиепископ охридски и митрополит скопски г.г. Јован Вранишковски одржао је онлајн предавање на тему „Слобода у затвору и изолацији“.

Његово Блаженство архиепископ охридски и митрополит скопски г.г. Јован Вранишковски предавање је почео дефинисањем појма слободе. Он је објаснио да је слобода појам који захтева мултидисциплинарно значење, а потом га рашчланио на природну и личну слободу. „Важно је да имамо заједнички приступ слободи, да бар приближно исто схватамо шта се подразумева под слободом. Док је слобода природе детерминисано ограничена, слобода личности жели да превазиђе то и постане потпуно слободна“, навео је архиеписком охридски. Он је појаснио да теологија и вера не одвајају ове две слободе, док их неке друге науке раздвајају и додао да апсолутна слобода произилази једино из љубави и односа са Богом односно да је човек слободан онолико колико љуби Бога. Архиепископ охридски и митрополит скопски г.г. Јован рекао је да и затвор може да постане место у којем има слободе. „Ако човек слободу схвати као однос са Богом, ниједна затворска решетка га не може натерати да се те слободе одрекне“, подвукао је архиепископ.

Дотакавши се изолације и тренутне ситуације у свету, архиепископ је подсетио да је најважније коју слободу практикујемо, природну или личну. Митрополит је закључио да ако изолацију посматрамо као нешто што подносимо зато што волимо друге, онда нам она неће толико тешко пасти.

На самом крају предавања отворена је дискусија где су учеснице и учесници добили прилику да поставе питања.

Предавање је организовала студентска организација Српски политички форум Факултета политичких наука. Модератор предавања био је студент Милан Веселица из СПФ ФПН.


Related Posts