Вести

Одржано предавање професора Кристофера Кокера

Предавање на тему “The War on Ukraine and global consequences“ директора LSE Ideas, професора Кристофера Кокера, одржано је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Уводну реч имала је председница Фондације БФПЕ за одговорно друштвоСоња Лихт, која се осврнула на успешан рад и 20 година постојања ове Фондације.

У име Центра за британске студије Факултета политичких наука Универзитета у Београду, присутне је поздравио проф. др Слободан Г. Марковић, који је учесницима представио професора Кристофера Кокера са Лондонске школе економских и политичких наука.

Професор Кристофер Кокер сматра да је један од главних покретача сукоба који се одвија између Украјине и Русије погрешна интерпретација историје и неразумевање тренутних политичких околности. Он је нагласио и да је значајан апсект неповерње које влада између Русије и Западне Европе. „Овај рат утицао је на формирање различитих позиција држава на глобалној сцени, при чему су неке увеле санкције, док је Индија, на изненађење Запада, заузела другачији став. Једна од ретких земаља која може да искористи актуелну ситуацију је Кина, јер је од неприкосновене важности за обе стране у овом сукобу“, оценио је проф. Кокер.

Предавање су организовали Фондација BFPE за одговорно друштво и Центар за британске студије Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

 

Related Posts