Вести

,

Позив на онлајн дискусију „Вештачка интелигенција и слобода изражавања”

Мисија ОЕБС-а у Србији, у сарадњи са Министарством културе и информисања, Балканском истраживачком мрежом (BIRN), Независним удружењем новинара Србије (НУНС) и Асоцијацијом онлајн медија (АОМ), а уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке организује онлајн дискусију на тему „Вештачка интелигенција и слобода изражавања”.

Онлајн дискусија одржаће се у четвртак, 17. децембра 2020. године са почетком у 13 часова путем платформе Zoom.

Регистрација је обавезна, а линк за регистрацију налази се ОВДЕ.

Утицај вештачке интелигенције на слободу информисања је тема о којој се код нас још не разговара довољно и потребно је да се она представи јавности на професионалан и објективан начин, кроз стварање широке платформа за разговоре и уз учешће свих релевантних актера, укључујући новинарска и медијска удружења, академску заједницу и цивилни сектор.

Као увод у овај разговор послужиће извештај Тање Максић BIRN/АОМ (део који се односи на Србију) и преглед основних питања у вези са Вештачком интелигенцијом (ВИ) и слободом информисања, правног експерта Бојане Костић. Међу осталим саговорницима биће професорка Сњежана Миливојевић (ФПН), као и Дара Гравара Стојановић, Министарство државне управе и локалне самоуправе, представница Републике Србије у оквиру Комитета за израду правног оквира за вештачку интелигенцију Савета Европе и чланица Радне групе која је написала Стратегију развоја вештачке интелигенције, Катарина Космина, УНДП, која ће говорити о ВИ из перспективе отворених података и информисања и Ђорђе Кривокапић (Share/ФОН) који ће причати о алгоритмима као уредницима садржаја. Модератор овога скупа биће Маја Зарић из Министарства културе и информисања.

Пријављивање траје до 16. децембра 2020. године.

Техничке информације:

Напомињемо да је за учешће на онлајн дискусији потребно да сваки учесник има рачунар са приступом интернету и звучник/слушалице, камера и микрофон су пожељни али нису неопходни.

Уколико сте заинтересовани да поставите питање потребно је да се током трајања Zoom презентације пријавите у Chat-у, а модератори ће укључивати учеснике по редоследу пријављивања. Молимо вас да имате разумевања за временско ограничење и да своје питање временски ограничите, како би сви заинтересовани могли да узму учешће у дискусији.

Related Posts