Вести

Одржано предавање на тему „Новинарство и траума”

Главни и одговорни уредник Балканске истраживачке мреже Србије (BIRN) Милорад Ивановић одржао је предавање на тему „Новинарство и траума” , у оквиру предмета ,,Истраживачко новинарство: ТВ” на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Проф. др Александра Крстић представила је госта који је искусни уредник са дугогодишњим искуством у медијима и истакла значај овог предавања, јер студенти до сада нису имали прилике да чују о пострауматском стресу и питањима трауме и новинарства у току редовних студија на факултету.

Милорад Ивановић је кроз практичне експерименте објаснио шта је траума и зашто се плашимо одређених ствари, иако знамо да су безопасне. Он је додао да је за то задужена амигдала, део мозга који не можемо да контролишемо, а развио се да би помогао животињама да преживе. „Он реагује аутоматски када се деси неки стрес, тако што нас усмерава да бежимо или да се скаменимо. Разлика је у томе што животиње доживљавају овакаве ситуације једном у месец дана, а човек стресне тренутке доживљава свакодневно и због тога се та врста трауме код нас прикупља и много је снажнија него што би требало да буде“, рекао је Ивановић. Он је напоменуо да је могуће научити одређене механизме како да превазиђемо овакве ситуације, иако новинари, за разлику од других професија, не пролазе званичне обуке. Главни уредник БИРН-а истакао је да су кључне три ствари, како да заштитимо новинаре да не буду трауматизовани, како да заштитимо жртве да не буду трауматизоване од новинара и шта је оно што је дозвољено да пустимо нашој публици како их не бисмо излагали превеликом стресу. Предавање је одржано уз бројне практичне примере, фото и видео материјал, интерактивну наставу и бројна питања заинтересованих студената и студенткиња, као и конкретне савете будућим новинарима како да се лакше суоче са стресним ситуацијама у извештавању и помогну колегама којима је помоћ потребна.

Ово отворено предавање организовано је у оквиру активности Центра за медије и медијска истраживања Факултета политичких наука којим руководи проф.др Александра Крстић.

Related Posts