Вести

Преминуо редовни професор Факултета политичких наука др Зоран Славујевић

Са великим жаљењем обавештавамо вас да је професор др Зоран Славујевић, редовни професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду, преминуо у 74. години живота.

Зоран Ђ. Славујевић (1947 – 2020)

Зоран Ђ. Славујевић био је дугогодишњи професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Рођен је у Београду 1947. године. Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду 1970. године, а магистрирао на истом факултету 1976. године. Прво запослење имао је на Институту за економику инвестиција у Београду. Након магистрирања, па све до 1986. године био је запослен у информативно-аналитичкој служби Савеза синдиката Југославије. Докторат хуманистичких наука стекао је на Филозофском факултету у Загребу 1982. године. Од 1986. до 1992. године радио је у Југословенском институту за новинарство у Београду, а потом у Центру за политиколошка истраживања и јавно мњење Института друштвених наука у Београду на коме је стекао звање научног саветника.

Од 1991. до 1994. године др Зоран Славујевић био је ангажован на Факултету политичких наука Универзитета у Београду на предмету Политичка пропаганда, а од школске 1997/98. године на предмету Политички маркетинг и односи с јавношћу чији је утемељивач у домаћој научној заједници. Проф. др Зоран Ђ. Славујевић био је оснивач и предмета Политичко комуницирање на Одељењу за новинарство и комуникологију Факултета политичких наука и један од оснивача последипломског програма Избори и изборне кампање на Одељењу за политикологију Факултета политичких наука Универзитета у Београду. Учествовао је у великом броју научно-истраживачких пројеката и објавио велики број самосталних научних радова и књига од којих су најзначајније „Библијска концепција пропаганде” (1993), „Старовековна пропаганда – Од вавилонске куле до „Panem et circences!“, „Политички маркетинг” (1997), „Политичко комуницирање, политичка пропаганда, политички маркетинг” (2009), „Изборне кампање – Поход на бираче: Случај Србије од 1990. до 2007. године” и „Походи на бираче у име државе и народа: Изборне кампање у Србији од 1990. до 2016. године”.

Related Posts