Вести

Представљено српско издање часописа „The Economist – свет у 2021. години“

Онлајн представљање специјалног издања часописа „The Economist – свет у 2021. години“ на српском језику, у сарадњи Факултета политичких наука Универзитета у Београду и издавачке куће Color Press Group, одржано је десети пут заредом, ове године, преко платформе Zoom. На представљању часописа говорили су декан Факултета политичких наука професор др Драган Р. Симић, председник Color Press групе и издавач часописа Роберт Чобан, главни и одговорни уредник издања за Србију Жикица Милошевић, спољнополитички коментатор листа „Политика“ и недељника „Недељник“ Бошко Јакшић и спољнополитички коментатор „Новог магазина“ Момчило Пантелић.

Роберт Чобан истакао је да је у питању дванаесто по реду издање часописа и да је овај пројекат постао регионалан. Он се осврнуо на годину која је за нама и актуелну ситуацију са пандемијом вируса корона. „Уколико нас је ова година нечему научила, онда је то да треба да будемо спремни, као појединци, друштва и државе, да пандемија вируса корона можда није оно најстрашније што може да се догоди“, рекао је Чобан. Роберт Чобан осврнуо се и на то како су се аутократски режими лакше изборили са кризом и променама потрошачких навика. „Многе ствари се никада неће вратити на старо. Ово није привремено стање после кога ће све бити исто, већина ствари више неће бити иста“, указао је Чобан.

Главни и одговорни уредник издања за Србију Жикица Милошевић ставио је акценат на неизвесност године која је пред нама и надовезао се на тему о вирусу корона. Милошевић је запазио да је амерички капиталистички систем горе поднео кризу у односу на азијске земље. „Показало се да су земље које колективистички размишљају боље пролазиле од оних које су индивидуалисти“, рекао је Милошевић. У свом даљем излагању објаснио је опасност неквалитетног информисања и ширења теорија завере у вези са вакцинама за лечење вируса корона. Он је упозорио на проблеме који настају услед недостатка вакцина и да ће оне земље које продају највише вакцина имати највећу моћ.

Спољнополитички коментатор листа „Политика“ и недељника „Недељник“ Бошко Јакшић направио је кратак преглед стања на Блиском истоку. Он је подсетио на ток и историјску важност Арапског пролећа, најмасовније мобилизације на Блиском истоку. „Арапско пролеће не само да траје кроз све четири годишње сезоне, већ се показује да траје и кроз читаву деценију“, подвукао је Јакшић. Осврнувши се на одлазећег председника Америке Доналда Трампа и последице његовог мандата, Јакшић је подсетио да је Иран и даље најважнија актуелна тема на Блиском истоку.

Спољнополитички коментатор „Новог магазина“ Момчило Пантелић говорио је о протеклим америчким председничким изборима и потенцијалним променама које би могле наступити са доласком новоизабраног председника. „Од Бајдена се очекује да Америку врати у међународне организације које је Трамп запустио“, истакао је Пантелић. Он је нагласио важност Бајденовог плана о 100 дана оштрије борбе против вируса корона, али и важност избора потпредседнице Камиле Херис. Он је говорио и о унутрашњим поделама у САД и нагласио да су ово били први референдумски избори на којима је највећи број људи у историји Америке мобилисан да гласа.

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду проф. др Драган Р. Симић изразио је велико задовољство што се десети пут заредом промоција једног европског часописа одржава у организацији Факултета политичких наука. Он је затворио дискусију прелиставањем часописа и истицањем важних тема. Професор Симић констатовао је да су неке земље показале већу спремност и способније вођство у актуелној кризи са вирусом корона. На питање шта мисли о судбини Републике Српске за време Бајденовог мандата, проф. Симић навео је да не очекује веће промене на том пољу али да је БиХ, као и КиМ одувек било под утицајем интереса Америке. „Ја тај пут, у културолошком и културном смислу, видим да иде у правцу сарадње и смањења неповерења, као и ка генералном побољшању односа”, закључио је Симић.

Related Posts