Вести

Додељене награде „Др Предраг Симић“ за 2021. годину

Шеста по реду додела награда „Др Предраг Симић“, коју заједнички додељују породица Симић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Амбасада Републике Словачке у Београду и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе, одржана је ове године онлајн, путем платформе Zoom. Награда је намењена аутору најбољег студентског рада из области спољне политике Србије и балканских односа, научних области за које је професор Симић био истакнути стручњак, аналитичар, аутор и инспиришући професор.

Овогодишњи добитници награде „Др Предраг Симић“ су: Јована Николић (прва награда), Душан Ристић (друга награда) и Лазар Суботић (трећа награда).

На додели награда говорили су саветница у Амбасади Словачке у Београду госпођа Барбара Галовић, новинарка и уредница Радио-телевизије Србије др Јасминка Симић, професор Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу др Дејан Јовић и асистент Факултета политичких наука Универзитета у Београду др Стеван Недељковић у име Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

Традиционално меморијално предавање у част професора др Предрага Симића одржао је асистент др Милан Крстић са Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Поред захвалнице Факултета политичких наука и новчане награде, Амбасада Републике Словачке обезбедила је првопласираном и другопласираном добитнику награде и учешће на годишњем GLOBSEC форуму, који се одржава у Братислави.

У име Амбасаде Републике Словачке у Београду, саветница Барбара Галовић изразила је задовољство што Република Словачка учествује у награђивању најталентованијих студената већ шесту годину заредом и на тај начин одржава сећање на изванредног професора др Предрага Симића.

„Данас се навршава тачно шест година од када нас је Предраг изненада и прерано напустио, оставивши иза себе свој богат, научни, дипломатски, али и људски легат за који смо се ми, његова породица и пријатељи, пуним срцем одлучили да очувамо, негујемо и допуњујемо пружајући свој лични печат тој мисији. Највећи допринос томе ипак дају студенти, превасходно са Факултета политичких наука, јер се образују да наставе политиколошки пут који је и Предраг прешао“, рекла је новинарка и уредница Радио-телевизије Србије др Јасминка Симић. Она је додала да је конкурс и прилика да се нова генерација студената научно профилише, усавршава и практично проверава своје знање, али и нагласила да пристигли радови указују на озбиљност и спремност генерација младих, стручних и научних кадрова да се суоче са проблемима из прошлости и крену у обликовање будућности како регион Западног Балкана не би остао вечити лимес европске политике.

У име жирија за доделу награде „Др Предраг Симић“ обратио се и професор са Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу др Дејан Јовић, нагласивши да се са посебним пијететом и осећајем губитка сећа драгог колеге проф. др Предрага Симића. „Посебно ми је драго што чувамо успомену на њега и његов рад и што подстичемо наше студенте да пишу на теме које су актуелне из подручја спољне политике и међународних односа. Истакао бих и значај настављања академске традиције, коју је он симболизирао, а то је традиција повезивања практичне политичке анализе, дипломатског и академског деловања“, рекао је проф. др Дејан Јовић.

У име Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе говорио је и асистент са Факултета политичких наука др Стеван Недељковић. „Тешко је пронаћи речи које боље описују професора Симића од оних „истакнути стручњак, аналитичар и аутор“, али бих додао још једну ствар, а то је да је он изнад свега, за све нас, био професор. Он је заслужан за то што су многи од нас остали да раде на Факултету политичких наука и наставили стазама које је он годинама утабавао“, истакао је др Недељковић. Стеван Недељковић објаснио је да су му ове доделе раније изазивале тугу зато што професор није више са нама, међутим, како је рекао, данас се осећања мењају, јер имамо прилику да сваке године, макар и једном, одамо почаст једном великом професору и великом човеку. „Као што смо поносни због познанства и времена проведеним са професором др Предрагом Симићем, тако смо поносни и што смо данас део овог организационог тима“, подвукао је др Недељковић.

Ауторка документарног филма Слађана Недељковић рекла је да је част бити део скупа који је посвећен додели награде која носи име једног овако врсног професора, амбасадора, али пре свега човека, какав је био проф. др Предраг Симић. „Инспирацију сам пронашла на првој додели награде, схвативши тада да професор Симић није био само врхунски професор, већ и изузетан предавач. Професор Симић је човек који је добар пример како се воли своја земља, врсни дипломата, особа на коју треба да се угледају сви они који желе да се баве дипломатијом“, истакла је ауторка филма.

Након доделе награда асистент др Милан Крстић са Факултета политичких наука у Београду одржао је меморијално предавање на тему „Политичко наслеђе Доналда Трампа“. Он се осврнуо на позитивне и негативне стране унутрашње и спољне политике Трампове администрације истичући да ће ова тема још дуго бити актуелна. „Психолошки механизам чини да се сећамо скорашњих ствари упечатљивије него оних од раније, а већина негативних страна о којима сам говорио догодиле су се пред крај његовог мандата. То ће остати најупечатљивија слика због које ће га се већина сећати негативно, иако ће његове верне присталице несумњиво и убудуће глорификовати његово наслеђе“, подвукао је др Крстић.

Свечано уручивање награда добитницима, као и пројекција документарног филма о лику и делу професора др Предрага Симића на тему „Блистави ум једног дипломате“ ауторке Слађане Недељковић биће организовано на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Датум ће бити објављен накнадно.

Related Posts