Вести

Додељена награда „Др Филип Брковић“ за 2021. годину

Свечаност у знак сећања на др Филипа Брковића, поводом које је додељена награда која носи његово име, одржана је на Факултету политичких наука, у петак, 29. јануара 2021. године. Награду су доделили породица Брковић, Факултет политичких наука Универзитета у Београду, Студентски парламент Факултета политичких наука и Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

Церемонију доделе награда отворио је продекан за други и трећи степен студија Факултета политичких наука проф. др Веселин Кљајић. „Филип Брковић је био и остао она мера вредности, тако неопходна баш данас која праве вредности смешта у наш координантни систем, и то не само академски већ и онај животни или ако хоћете и људски“, рекао је професор Кљајић. Он је истакао да је ова награда сећање на Филипа, његов дух који живи не само у амфитеатру већ и широм Факултета.

У име Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе обратио се Филипов дугогодишњи пријатељ Душан Миленковић. „Ми смо обећали да ћемо чувати сјај његовог имена, то је било обећање које смо дали 2016. године. Поносни смо што се ова награда додељује најбољим студентима Факултета политичких наука, управо због очувања Филиповог имена“, указао је Душан Миленковић. Он је додао да је главни циљ ове награде окупљање, подржавање младих људи и тежња унапређењу факултетске заједнице.

У име породице Брковић присутне је поздравила супруга преминулог Филипа, Катарина Брковић. „Код Филипа је све било лако и са огромним осмехом. Филип је имао тај ореол среће изнад своје главе, да се другима чинило да ако буду довољно близу њему да ће та срећа прећи на њих“, изјавила је Катарина Брковић. На крају свог говора она је указала да ова награда потврђује да где један брилијантан човек стане, други изванредни ће наставља.

Награду која је додељена по пети пут добила је студеткиња Мина Радончић. „Др Филип Брковић својим ликом и делом представља велики узор и неизмерну инспирацију. Због тога је ово признање за мене велика привилегија, али и одговорност да поверење оправдам, истрајем и да овом друштву дам најбољу верзију себе“, рекла је Мина Радончић у својој видео поруци и исказала велику захвалност породици Брковић.

Председница Студентског парламента Јована Перић исказала је част и захвалност што је у прилици да говори у име Студентског парламента Факултета политичких наука за који је, како је нагласила, и сам Филип заслужан. „Његов труд и генијалност нису имали границу. Где год се налазио слао је позитивну слику о Србији, али и о Факултету политичких наука“, предочила је Јована Перић.

Награда у част преминулог др Филипа Брковића додељује се студенткињи или студенту Факултета политичких наука који је завршио/ла основне студије у року не дужем од 46 месеци од почетка студија, са просечном оценом 9.00 или више, а који се истакао/ла и у пружању доприноса развоја положаја студената на Факултету, као и унапређењу квалитета академског живота.

Додела награде одржана је у присуству ограниченог броја људи уз поштовање свих епидемиолошких мера за спречавање ширења вируса корона.

 


Related Posts